Nemačka bije bitku sa pretovarenim kamionima: postaviće vage na još 16 punktova

Postavljanjem 16 dodatnih kamionskih vaga na odmorišta na najprometnijim autoputevima, nemački operater autoputeva Autobahn GmbH i Savezna kancelarija za logistiku i mobilnost (BALM, ranije BAG) žele da preduzmu zajedničku akciju protiv preopterećenih kamiona.

Autobahn GmbH i BALM potpisali su sporazum o saradnji na uspostavljanju kontrolnih punktova za proveru težine radi zaštite učesnika u saobraćaju i infrastrukture, navodi se u zvaničnom saopštenju BALM.

– Sve veći obim saobraćaja teretnih vozila već je oštetio infrastrukturu. Kao Autobahn GmbH, odgovorni smo da obezbedimo da putevi uvek budu bezbedni za saobraćaj. Zato moramo da se pobrinemo da na putevima ne bude preopterećenih kamiona. Već krajem 2024. godine biće testirana ogledna kontrolna tačka na A4 između Ahena i Kelna – objašnjava Stephan Krenc, izvršni direktor Autobahn GmbH.

Ukupno 16 takvih kontrolnih punktova trebalo bi da bude postavljeno na nemačkim autoputevima do 2028. godine. Provere težine kamiona i povezane kazne za prekršioce pomažu da se izbegnu štetni efekti preopterećenih teških teretnih vozila na infrastrukturu zbog neprihvatljivo velikih osovinskih opterećenja. Pored toga, preopterećeni kamioni ugrožavaju bezbednost na putu zbog dužih kočionih puteva i veće energije udara.

Plan je da u narednih pet godina Autobahn GmbH i BALM instalira potpuno digitalne, stacionarne kontrolne punktove na odmorištima na najprometnijim autoputevima. Autobahn GmbH će planirati, izgraditi i održavati stanice za merenje težine, a BALM će biti odgovoran za proveru vozila.

U budućnosti, merna tehnologija ugrađena u samu površinu autoputa omogućiće takozvano predselektovanje – preopterećena vozila koja sistem označi će se zatim usmeravati na kontrolni punkt. Tamo će se obavljati ponovno vaganje preko telematski kontrolisanih LED displeja. Ukoliko je kamion pretežak, neće mu biti dozvoljeno da nastavi putovanje, a vozač i prevoznik će biti kažnjeni.

Prvi kontrolni punkt na autoputu trebalo bi da bude otvoren u oktobru sledeće godine na parkiralištu Rur-Scholle na autoputu A4 u blizini Direna (Severna Rajna-Vestfalija).

Naslovna foto: YouTube/PrintScreen, ilustracija

  • BONUS SADRŽAJ: 

Turci su najbolji drug na drumu i najbolje kolege na putu“, kaže Vesna, prepričavajući različite neobične, a ponekad i komične situacije u kojima se našla samo zašto što je žena za volanom… Poslušajte njenu priču i pišite nam da li se slažete!