Nemačka obučava i angažuje profesionalne vozače sa Kosova

Nekoliko špeditera, jedna obrazovna institucija i regionalno udruženje profesionalnih vozača pokrenuli su specijalan projekat u nemačkoj saveznoj državi Sarland, koji je namenjen angažovanju profesionalnih vozača sa teritorije Kosova*.

Ovaj domišljati način rešavanja akutnog problema nedostatka profesionalnih vozača usledio je nakon što se sličan projekat, osmišljen za angažovanje negovatelja i negovateljica sa Kosova*, pokazao uspešnim.

Naime, reč je o inicijativi iza koje stoji institucija za edukaciju odraslih CEB Akademie, koja je tokom poslednjih godina u okviru posebnih programa angažovala radnike za industriju nege iz inostranstva. Poučeni dobrim iskustvom, odlučili su se da realizuju sličan program, kako bi nadomestili nedostatak vozača u Sarlandu.

Kako saznaje regionalni medij sr.de, novi projekat je još u povoju, a kandidati sa Kosova* su u fazi učenja nemačkog jezika. Plan je da se tokom godine presele u Sarland, gde ih nakon uspešnog završetka neophodne obuke i sticanja vozačke dozvole očekuje zaposlenje.

Ovaj projekat samo je jedan od pokušaja rešavanja loše situacije u Nemačkoj, koja traje godinama unazad. Nemački mediji prenose da u ovom trenutku u državi nedostaje između 60.000 i 80.000 vozača kamiona, a kako pokazuju istraživanja Nemačkog instituta za ekonomiju (IW), u oktobru 2021. bilo je čak 12.000 mesta za profesionalne vozače koja nisu mogla da se popune. Iz instituta poručuju da bi situacija bila još gora da se iza volana u Nemačkoj ne nalazi skoro 133.000 vozača strane nacionalnosti (svaki četvrti profesionalni vozač u Nemačkoj).

Posebno je zanimljivo da se Kosovo* nalazilo na visokom trećem mestu prema broju zahteva (oko 13.000) za boravišnim procedurama u Nemačkoj u 2020, navode tamošnji mediji. Kako ističu, veliko interesovanje je posledica zakonske regulative koja je, kada je reč o pristupu na nemačko tržište rada, naklonjena stanovništvu Zapadnog Balkana.

Paralelno sa ovom situacijom, špediteri i logističke kompanije teško zapošljavaju lokalno stanovništvo. Konkretno u Sarlandu, veliki broj radnika napušta industriju zbog loših uslova za rad, odnosno, usled velikog obima posla, a niskih plata, ističe sr.de.

Obuka

U okviru programa kandidati starosti 25 do 35 godina počeli su krajem prošle godine da uče nemački jezik. Ukoliko polože, dozvoljeno im je da uđu u Nemačku. Zatim je potrebno da završe ubrzanu osnovnu kvalifikaciju u kompaniji. To takođe uključuje dobijanje vozačke dozvole, čak i ako je ispit već položen.

Nemački mediji pišu i da je u planu izmena propisa o polaganju ispita za sticanje vozačke dozvole, budući da pomenuti kandidatima ona trenutno nije priznata. Nadležno ministarstvo, kako navodi portal dvz.de, htelo bi da promeni propis kako bi prenos vozačkih dozvola iz Albanije, Moldavije, Velike Britanije, Severne Irske i Kosova* mogao da se odvija bez polaganja ispita.

Privilegovan pristup nemačkom tržištu rada 

U Nemačkoj je 1. januara 2021. stupila na snagu regulativa koja je zamenila dosadašnju tzv. „regulativu za države Zapadnog Balkana“. Vlada Savezne Republike Nemačke na taj način i nakon 2020. godine obezbedila privilegovan pristup nemačkom tržištu rada za državljane Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova*.