Nemačka od oktobra povećava minimalnu satnicu na 12 evra

Savezna nemačka vlada je prošle nedelje odlučila da od oktobra 2022. godine poveća minimalnu zaradu na 12 evra po satu, što će, u odnosu na trenutnu minimalnu satnicu, činiti povećanje od 22%.

Nova izmena, koja je odobrena u sredu popodne, trebalo bi da važi za zaposlene u Nemačkoj od 1. oktobra.

Minimalna plata u Nemačkoj trenutno iznosi 9,82 evra po radnom satu, a pre povećanja na 12 evra u julu će biti povećana na 10,45 evra.

Kako prenosi trans.info, među nemačkim preduzećima postoji bojazan zbog najavljenog povećanja. Predsednik udruženja Mittelstandsverband Markus Jerger, poručio je da, iako u nemačkoj politici postoji opšta saglasnost po tom pitanju, ne treba izgubiti iz vida ekonomske posledice koje će uslediti zbog povećanja.

– Naravno da postoje sektori i privredni regioni koji mogu da plate 12 evra na sat. Međutim, povećanje plata od 22% koje nije podstaknuto rastom produktivnosti, nije opravdano i opterećuje, posebno mala i srednja preduzeća – istakao je Jerger.

Korigovanje minimalne zarade na 12 evra po radnom satu predviđeno je koalicionim sporazumom na osnovu kojeg je početkom decembra izabrana nova savezna vlada, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali.