Nemačke kompanije predviđaju 170% skuplji AdBlue

Cene AdBlue tečnosti bi mogle da porastu za 170% u bliskoj budućnosti zbog ograničene proizvodnje reagensa, upozorava nemačko Savezno udruženje za privredu, transport i logistiku (Bundesverband Wirtschaft, Verkehr und Logistik – BWVL). Prema njihovim predviđanjima, poskupljenje će staviti lance snabdevanja pod još veći pritisak.

– Rast cena AdBlue mogao bi da optereti naše industrijske i transportne kompanije, isto koliko i enormno povećanje troškova dizela – upozorava Markus Olligschläger, generalni direktor BWVL.

Iza očekivanih povećanja i problema sa dostupnošću reagensa, stoji smanjenje proizvodnje AdBlue tečnosti, izazvano rekordnim povećanjem cena prirodnog gasa.

– Kao rezultat zastoja u proizvodnji, u najgorem mogućem slučaju može doći do nestašice AdBlue širom Evrope – dodaje Olligschlager.

Udruženje BWVL je obavestilo Federalno ministarstvo za digitalizaciju i transport (BMDV) o mogućem kolapsu AdBlue tržišta i posledicama koje mogu proizaći iz toga. Kako se navodi, očekuje se efikasna akcija vlade, iako su se organizacije sa sličnim apelom obratile nadležnima u novembru prošle godine. U to vreme nemačke vlasti nisu reagovale, ali industrija tada nije bila izložena posledicama rata u Ukrajini i povezanim sankcijama.

BWVL takođe poziva sve učesnike na tržištu da oprezno koriste AdBlue resurse, te dodaje da se očekuje aktivno učešće političara u rešavanju problema.

Rast cene gasa smanjuje proizvodnju AdBlue tečnosti

Kao rezultat rasta cena prirodnog gasa u Evropi, kompanija Yara, jedan od glavnih proizvođača AdBlue, privremeno smanjuje proizvodnju u svojim fabrikama u Ferari (Italija) i Le Avru (Francuska). Obe fabrike imaju godišnji proizvodni kapacitet od milion tona amonijaka i 0,9 miliona tona AdBlue tečnosti, podseća trans.info.

Na ovog proizvođača, osim rekordnih cena gasa, značajno utiče i činjenica da su morali obustaviti sve nabavke od dobavljača povezanih sa ruskim entitetima i licima, zbog sankcija EU uvedenih 9. marta 2022.