Nestašica AdBlue aditiva vraća stare kamione na drum?

Prekidi proizvodnje AdBlue tečnosti nastavljaju da stvaraju glavobolju prevoznicima u mnogim evropskim zemljama. Takav je slučaj sa Italijom, gde je cena ovog aditiva udvostručena u prethodne dve nedelje, te se u ovom trenutku plaća između 300 i 500 evra po toni.

Tim povodom, udruženja iz sektora logistike i transporta ove zemlje alarmiraju da će se usled ovakvih okolnosti povećati upotreba starih teretnjaka, što će prevoznike koji su se trudili da pređu na Euro 5 i 6 staviti u nezavidan položaj, piše trans.info.

CONFETRA (Confederazione Generale Italiana dei Transporti e della Logistica) je jedno od udruženja koje se zbog ovakve situacije obratilo italijanskom ministru infrastrukture i transporta Enriku Đovaniniju (Enrico Giovannini).

– Nedostatak vozača teških teretnih vozila, nestašica metana, poluprovodnika, ogromno povećanje cene dizela i na kraju nedostatak AdBlue tečnosti – aditiva potrebnog za pokretanje dizela najnovije generacije – izazivaju ozbiljne poteškoće u logistici i transportu – poručuju u otvorenom pismu.

Iz udruženja TransportiUnito kažu  da će prevoznici koji u voznom parku imaju stare teretnjake kratkoročno uživati u konkurentskoj prednosti.

– U međuvremenu, oni koji su uložili u vozila na metan, naći će se sa troškom od preko 2 evra po litru bez mogućnosti povrata dela akciza – navodi TransportiUnito, upozoravajući da će zaustavljanje najsavremenijih vozila i upotreba starih kamiona dovesti „do eksplozije cena i rekordnog povećanja emisije štetnih gasova“.

I udruženje Contrafsporto obratilo se nadležnom ministru povodom ovog problema, naglasivši da su na pomolu ozbiljne posledice po transportni i privredni sistem Italije.

Podsetimo se, pored jednomesečne obustave rada italijanskog proizvođača Yara, u oktobru su proizvodnju obustavili/smanjili i  slovački Duslo, najveća evropska fabrika AdBlue tečnosti, kao i nemački proizvođač SKW Piesteritz.

Krajem oktobra PlutonLogistics je pisao o posledicama ovih odluka. Slovačka Vlada je, primera radi, po obustavi proizvodnje u Duslo-u odmah naručila 500 hiljada litara AdBlue dodatka i postigla dogovor sa proizvođačima i distributerima da se aditiv prodaje samo slovačkim prevoznicima.

Prevoznici širom Evrope već tada su nedvosmisleno poručili da će se mnogi kamioni, autobusi i građevinske mašine zaustaviti ako se prekine isporuka ovog aditiva.