Ni zimske gume na svim točkovima nisu dovoljne na klizavim putevima!

Snežne nepogode izazvale su početkom prošle nedelje prilične probleme u teretnom saobraćaju u Švedskoj. Vozila koja nisu mogla da savladaju nagibe duž autoputa stvorila su gužvu i znatno usporila saobraćaj. Najteže je bilo na deonici između Sundsvala i Hernesanda, gde se na E4 „zaglavilo“ se oko šezedeset kamiona.

Po pooštrenim propisima koji su pre nešto više od dve godine stupili na snagu u ovoj zemlji, na kamionima je obavezno da svi točkovi, uključujući i one na prikolici, imaju zimske gume, piše trans.info. Sudeći po prošlonedeljnim zastojima, izgleda da ove mere nisu dovoljne da bi vožnja po klizavim švedskim putevima bila bezbedna.

Tim povodom oglasili su se iz transportne asocijacije Sveriges Åkeriföretag, koji su i ranije upozoravali da stavljanjem zimskih guma nisu rešeni svi problemi teretnih vozila na klizavim putevima.

Kako su 2019, po uvođenju novih pravila govorili, stavljanje zimskih guma na prikolice ne daje iste efekte kao kada se stave na pogonsku osovinu. Oni su tada u švedskim medijima apelovali da se obrati pažnja na takozvane „evropske prikolice“ (EU-trailers), koje su sklone da se pri proklizavanju „sklope poput sklopivih noževa“.

Švedska agencija za transport je kao jedno od rešenja za smanjenje nezgoda razmatrala uvođenje posebnih zahteva za vozače. Međutim, problem je što Švedska ne može da uvede strože zahteve, a da istovremeno ne važe u celoj EU.