Norveška testira ZVUČNE SENZORE za daljinsku kontrolu kamiona

Specifični zvukovi neispravnih guma, kočnica, izduvnih sistema, pa čak i lanaca za sneg, mogli bi i te kako biti od koristi norveškoj saobraćajnoj policiji, u slučaju da se novi zvučni senzori koje testira norveška uprava za javne puteve pokažu upotrebljivim za kontrolu teških vozila.

Princip po kom rade ovi senzori je jednostavan: novi sistem identifikuje specifične zvukove i po dobijenim informacijama obaveštava policijske službenike koja teretna vozila treba zaustaviti radi provere.

Na primer, na osnovu rada novog sistema moglo bi se utvrditi da li vozilo zbog mehaničkih problema stvara buku ili specifičan zvuk koji ukazuje na istrošene kočnice, neadekvatno obezbeđen teret, probleme sa hidraulikom…

U slučaju da senzor detektuje vozilo koje prilikom vožnje ima na točkovima lance za sneg, manje su verovatnoće da će biti zaustavljeno radi provere zimske opreme – kažu u norveškoj policiji.

Osim toga, senzori mogu da se upotrebe i u okviru sistema pametnih saobraćajnih znakova. Na pojedinim brzinomerima već je primenjen sličan princip, te pokazuju nasmejan emotikon onima koji se pridržavaju ograničenja brzine, ili ljutiti izraz onima koji voze prebrzo.

Dodavanjem novih senzora, pametni znakovi mogli bi da šalju i specifične poruke, poput – „Hvala što koristite lance za sneg“, ili „Proverite osiguranje tereta“. Prva testiranja u okviru pilot projekta bila su uspešna, međutim, do potpune ocene upotrebljivosti zvučnih senzora u kontroli teških vozila biće još testiranja, saznaje trans.info.