Nova COVID-pravila u Italiji: pojašnjenje za STRANE vozače

U popodnevnim satima 14. oktobra 2021. godine, samo nekoliko sati pre stupanja na snagu novih COVID-propisa u Italiji, ministarstva zdravlja i transporta objavila su pojašnjenja o obavezama vozača stranih vozila, koja posluju u Italiji. Propis koji je objavljen, kako prenosi italijanski portal transportoeuropa.it, faktički oslobađa strane vozače od obaveze posedovanja sertifikata, odnosno dokaza o vakcini ili negativog testa.

U dokumentu (originalnu verziju na italijanskom jeziku možete pogledati OVDE) se navodi da je posadama vozila koja dolaza iz inostranstva i koja nemaju jedan od propisanih dokumenata (sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o negativnom testu ili prelezanoj infekciji), dozvoljen samo pristup mestima predviđenim za utovar/istovar robe, pod uslovom da te operacije obavlja drugo osoblje. 

Ovo rešenje svakako je dobra vest za industriju i trgovinu, jer se na taj način izbegava blokada međunarodnog drumskog transporta, pa samim tim i izvoz, ali se neće svideti italijanskim prevoznicima, koji već duže vreme zahtevaju iste propise i za strane vozače, kako bi se izbeglo narušavanje principa konkurencije.

Takođe, kako piše transportoeuropa.it, nova odluka „neće se dopasti italijanskim vozačima koji nemaju Green Pass i koji će se zapitati zašto će njihove strane kolege moći da tovare i istovaraju“.