Nova IRU studija: Prevoznici očekuju VEĆI nedostatak vozača u 2021.

Najnovija godišnja analiza Međunarodne unije drumskih transportera (IRU) pokazuje da, bez obzira na smanjenu potražnju zbog pandemije korona virusa, i dalje postoji izražen nedostatak vozača.

Anketa IRU je obuhvatila oko 800 društava za drumski transport (putnika i robe) iz više od 20 zemalja, a rezultati pokazuju da je nedostatak najveći u Evroazijskom regionu, gde prošle godine čak 20% radnih mesta za vozače nije popunjeno. Zemlja koja je u 2020. bila najmanje pogođena ovim trendom je Kina, sa samo 4% nepopunjenih radnih mesta.

Nedostatak vozača je zbog pandemije u 2020. bio manje ozbiljan nego u 2019. – u Evropi je procenat nepopunjenih vozačkih pozicija opao za oko tri četvrtine: sa 20% na 5% kod vozača autobusa, i sa 24% na 7% za vozače kamiona.

Međutim, transportne kompanije predviđaju da će se “nestašica” ponovo intenzivirati tokom ove godine, kako se ekonomija bude oporavljala, a potražnja za transportnim uslugama povećavala. Evropske kompanije ove godine prognoziraju da će im nedostajati u proseku 17% vozača.

Očekuje se da će ovaj manjak dostići 18% u Meksiku, 20% u Turskoj, 24% u Rusiji i skoro jednu trećinu u Uzbekistanu.

– Nedostatak vozača ugrožava funkcionisanje drumskog prevoza, lanaca snabdevanja, trgovine, ekonomije i na kraju zaposlenja i blagostanja svih građana. Ovo nije pitanje koje može da čeka, već akcije treba preduzeti odmah – rekao je generalni sekretar IRU Umberto de Pretto.

Studija IRU takođe je istraživala i razloge nedostatka kadra, otkrivajući da je manjak obučenih vozača glavni uzrok u svim regionima (38% ispitanika).

Žene i mladi

Među problemima koji su identifikovani, navedeni su izazovni uslovi rada dodatno pogoršani pandemijom, ali i poteškoće u privlačenju mladih kadrova, kao i žena u ovu profesiju. Samo 2% vozača kamiona na globalnom nivou su žene i u svim anketiranim zemljama procenat žena vozača kamiona pada. Međutim, u Evropi je bilo ohrabrujućih znakova da se udeo žena vozača autobusa popeo sa 10% na 16% ukupne radne snage u 2020. godini.

Procenat vozača kamiona mlađih od 25 godina opao je gotovo svuda u 2020. godini, sa već niskih nivoa na 5% u Evropi i Rusiji, 6% u Meksiku i 7% u Turskoj. Sa prosečnom starošću profesionalnih vozača kamiona na globalnom nivou koja se sada približava 50-oj godini i svake godine raste, ova demografska tempirana bomba će se samo pogoršavati, ukoliko se ne usvoji smanjenje minimalne starosne granice za profesionalce, smatra IRU.

Takođe, studija navodi i da je neophodno više ulaganja u sigurna i bezbedna parkirališta za kamione, kako bi dugoročno poboljšali uslovi za vozače, što bi moglo pomoći i u privlačenju žena.

Bolji tretman vozača 

Obuka i sertifikacija ostaju kriterijumi od vitalnog značaja za privlačenje i razvoj kvalifikovanih vozača, posebno sa novim tehnologijama, bezbednosnim očekivanjima i standardima usklađenosti, navodi se u najnovijem IRU izveštaju.

Pandemija COVID-19 negativno je uticala na atraktivnost profesije vozača tokom prethodne godine, pre svega zbog poteškoća na mestima utovara/istovara, novih ograničenja, kontrola na granicama itd. Kao neophodna mera, u poboljšanju uslova rada, ističe se i postupanje prema vozačima sa više poštovanja, a IRU je pokrenula i globalnu povelju o ovom pitanju 

– Rešenja postoje, ali ako vlade već sada ne budu preduzele mere kako bi olakšale pristup profesiji, poboljšale uslove rada i uvećale broj radnika u ovoj oblasti, nedostatak vozača i dalje će remetiti i na kraju nepopravljivo oštetiti vitalne mreže mobilnosti i lance snabdevanja – zaključio je Umberto de Pretto.

Izvor: IRU

Članice IRU anketirane su u periodu od oktobra 2020. do januara 2021. godine (777 preduzeća iz 23 zemlje).
.