Nova pravila za međunarodne prevoznike u Mađarskoj – Sistem registracije dozvola BIREG

Mađarsko udruženje prevoznika MKFE objavilo je u četvrtak popodne (28. januara 2021. godine) ažurirane informacije o novom sistemu registracije BIREG u toj zemlji.

Kako navode, suština izmena je sledeća:

dok će do 3. februara svi prevoznici robe koji vrše usluge od, do, preko i u Mađarskoj biti obavezni da registruju i kompaniju i izvršenu operaciju, od 4. februara oni koji rade isključivo pod licencom EU neće morati da se registruju, OSIM onih koji obavljaju kabotaže na teritoriji Mađarske. 

MKFE je zatražio grejs period (period prilagođavanja, tokom kojeg ne bi bilo kažnjavanja, koji bi trajao najmanje do 15. februara, ali to prema poslednjim informacijama nije još odobreno).

Objavljivanje detaljnijih uputstava i pojašnjenja se očekuje od nadležnog mađarskog Ministarstva za inovacije i tehnologije u narednim danima.

MKFE naglašava da su informacije koje pružaju namenjene za pomoć prevoznicima, ali da ovo udruženje nije vlasnik niti operater sistema. Sistemom registracije upravlja Ministarstvo za inovacije i tehnologije Mađarske (ITM), a prevoznici sva eventualna pitanja treba da upute na zvaničnu adresu bireg@itm.gov.hu. 

Prema poslednjim informacijama ITM, od 1. februara pitanja možete uputiti na adresu info@bireg.info.hu; kol-centar na ruskom i engleskom jeziku biće dostupan na broju 0036-1/510-0505

Opšte obaveštenje o sistemu BIREG koje je objavilo mađarsko Ministarstvo inovacija i tehnologije dostupno je OVDE. U ovom dokumentu – na engleskom jeziku – možete videti zvanične informacije o tome šta je neophodno da sadrži REGISTRACIJA kompanije, kao i REGISTRACIJA TRANSPORTNE OPERACIJE.

Objašnjenje: 

Prema propisu koji je objavljen poslednjeg dana decembra, od 1. januara 2021. predviđena je obavezna registracija svih prevoznika – i mađarskih i stranih. Trenutno je na snazi takozvani grejs period, odnosno period prilagođavanja, za vreme kojeg prevoznici neće biti kažnjeni ukoliko se ne registruju.

Nakon zahteva MKFE za izmenom, 27. januara doneta je nova uredba mađarske vlade, koja stupa na snagu 4. februara.

Ko treba da se registruje na BIREG-u (informacije za strane prevoznike) 

Obaveza registracije je za sledeće operacije:

  •  do 3. februara

a) usluge prevoza robe: vozila preko 3,5 t bruto dozvoljene mase
b) transportne operacije za sopstvene potrebe: vozila preko 7,5 t bruto dozvoljene mase
v) kabotaža na teritoriji Mađarske

  • od 4. februara

a) usluge prevoza robe: vozila preko 3,5 t bruto dozvoljene mase
b) transportne operacije za sopstvene potrebe: vozila preko 3,5 t bruto dozvoljene mase
v) kabotaža na teritoriji Mađarske
Za tačke a) i b) važi izuzeće: OSIM prevoza koji se obavljaju vozilom pod licencom EU zajednice. 

Gde je potrebno da se registrujete?

Na zvaničnom vebsajtu https://bireg.gov.hu/bireg

Za korišćenje BIREG sistema na kompjuteru ili mobilnom uređaju (pametnom telefonu, tabletu), neophodna je internet konekcija. Podržani browser-i su Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox i Safari.

Šta se dalje dešava?

– do 31. januara 2021. nema kazni, a nadležni će ukoliko prilikom kontrole utvrde nepravilnosti „obaveštavati i pomagati prevoznicima da odgovore na sva pitanja koja mogu nastati“, i skretati im pažnju na nove obaveze.

– posle 1. februara 2021. počinje period kažnjavanja! Tokom inspekcije, adekvatnost, tačnost i potpunost registrovanih podataka će se proveravati. Ako nedostaje bilo koji element registracije ili podataka o prelasku granice, inspektori će popuniti podatke koji nedostaju i izreći kaznu prekršiocu. Iznos novčane kazne jednak je novčanoj kazni za prevoz bez dozvole za prevoz i prekršaja koji su rezultat upotrebe nepropisne dozvole za prevoz.

Kazna iznosi 800.000 HUF (2.238 evra).

MKFE konstantno ažurira ove informacije na svojoj stanici na engleskom jeziku: https://mkfe.hu/en

Kako je sistem uveden 

Tokom prošle godine u Mađarskoj se mnogo govorilo o BIREG sistemu, odnosno obaveznoj predregistraciji prevoznika, ali detalji nisu bili poznati. Javnosti je predstavljeno da bi takav sistem trebalo da značajno pomogne u otkrivanju lažnih prevoznika i da je ideja da bude pokrenut početkom 2021, nakon probnog perioda. Stoga su mnogi bili iznenađeni uredbom koja je doneta 31. decembra.

Kako je sredinom januara pisao mađarski portal fuvarlevel.hu, nije bilo reči ni o tome da će obavezni sistem registracije utcicati na domaće prevoznike koji se bave međunarodnim transportom. Cilj je bio precizniji sistem nadzora prevoznika izvan EU, koji posluju sa ECMT licencom i bilateralnom dozvolom. Ipak, po novom propisu, registracija je postala obavezna i za kompanije iz EU i za mađarske firme.

Vlasti su to opravdale činjenicom da postoji puno preklapanja. Mnogi bugarski, poljski i rumunski prevoznici obavljaju isporuke trećih zemalja u Mađarsku pod licencom CEMT, tako da su svi međunarodni prevoznici morali biti uključeni u obim obavezne registracije.

Mađarski prevoznici su potom zatražili da se sistem promeni pre startovanja, jer, kako su navodili, „ne služi interesima mađarskih prevoznika“ već znači samo nepotrebnu dodatnu administraciju, te je stoga neprihvatljiv.