Novčane kazne od 190.000 evra – U jednoj kontroli policija uhvatila u prekršaju preko 100 vozača

Belgijski policajci napisali 6. juna su novčane kazne u iznosu od 190.000 evra, nakon što su otkrili da je 101 vozač od njih 153 prekršio pravilo o odmoru preko vikenda, prenose lokalni mediji.

Ove kazne poslate su kompanijama za drumski prevoz tereta. Prema saznanjima lokalne televizije Focus WTV, kršenje pravila vikend odmora u Flandriji može koštati transportne firme do 1.800 evra po prekršaju.

PROČITAJTE I: A nisu TAHOGRAFI: vozačima kamiona u Sloveniji najviše kazni zbog OVIH prekršaja

Na odmaralištu u Zeebruggeu bilo je parkirano 239 vozila, a provere su nastavljene i posle podne, tako da će se konačan broj vozača u prekršaju sigurno povećati. Tokom kontrole, jedna osoba je uhapšena jer se dovodi u vezu sa zapošljavanjem na crno, dok su tri kamiona zaplenjena dok traje istraga.

Pored 101 prekršaja u vezi sa nedeljnim odmorom, bilo je i 32 kršenja novog pravila o paketu mobilnosti koje zahteva da se kamioni vraćaju u bazu svakih 8 nedelja.

Štaviše, bilo je po 8 slučajeva kršenja radnih sati vozača, a uočene su i prevare sa tahografom. Policija je takođe tražila i dokaze o trgovini ljudima, dok su carinici proveravali da li je u vozilima korišćen crveni dizel.

Podsetimo, u decembru prošle godine sprovedena je slična istraga tokom koje je zaplenjeno 11 kamiona jer se dovode u vezu sa trgovinom ljudima.