Nove cene putarine za teretna vozila u Sloveniji od 15. jula

Vlada Slovenije krajem juna usvojila je izmene Uredbe o putarini za korišćenje tunela Karavanke, Odluku o utvrđivanju visine putarine za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg, kao i saglasnost na izmene i dopune cena za korišćenje puteva sa naplatom putarine.

Upravljač autoputeva – kompanija DARS, podseća da putarina za tunel Karavanke za vozila preko 3,5 tone nije menjana još od 2018. godine.

U skladu sa novousvojenim izmenama, naknada za korišćenje putnog tunela Karavanke za naplatnu kategoriju R2 sa sadašnjih 4,22 evra (bez PDV) po pojedinačnom prelazu porašće na 4,51 evra (bez PDV), za kategoriju R3 sa 4,69 evra (bez PDV-a) na 5,01 EUR (bez PDV-a), a za kategoriju R4 sa sadašnjih 9,38 EUR (bez PDV-a) na 10,01 EUR (bez PDV-a).

Pravni osnov za ove izmene dat je Zakonom o naplati putarine, koji predviđa usklađivanje cena za vozila preko 3,5 tona sa inflacijom, ukoliko povećanje cena robe široke potrošnje u Sloveniji tokom prethodne godine prelazi indeks od 100, navodi DARS u saopštenju.

– Zbog ravnopravnog tretmana lakih i teških vozila, za indeksaciju putarine za teška vozila i infrastrukturnih naknada, korišćena je stopa po kojoj su cene vinjeta povećavane u 2023. godini (stopa rasta cena u 2017, 2018, 2019. i 2021. godini bila je uzeti u obzir za indeksaciju ).

Istovremeno sa predlogom indeksacije naknade za korišćenje tunela Karavanke, na isti način je prilagođena i infrastrukturna naknada za vožnju drugim putevima sa naplatom putarine. Promene stupaju na snagu 15. jula 2024. godine.

Dodatne informacije o naplati putarine u Sloveniji možete pogledati OVDE. 

Izvor/foto: DARS.si

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.