Nove mere za ulazak u Austriju – Vozači IZUZETI od obaveznog testa i karantina

U Austriji su od juče (27. jula 2020) na snazi nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, što obuhvata sve države Zapadnog Balkana, te tako i Srbiju.

Prevoznička udruženja prenela su juče da su posade teretnih vozila „izuzete od mere posedovanja negativnog SARS-CoV-2 testa i karantina“. Ova informacija potvrđena je i na zvaničnom sajtu Ambasade Austrije u Beogradu:

Ulazak u zemlju bez ograničenja (bez testa i bez karantina) moguć je radi održavanja robnog i putničkog saobraćaja, navodi se na sajtu Ambasade Austrije.

Nove mere

Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonomske zajednice, Švajcarske, kao i sve državljane trećih zemalja koji imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, nove mere znače da moraju na granici da pokažu negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od tri dana.

Ako prilikom ulaska nemaju PCR test, moraju u samoizolaciju, koja se prekida PCR testom koji mora da se uradi u roku od 48 sati, o sopstvenom trošku u Austriji.

Ukoliko se PCR test ne uradi u roku od 48 sati, lice će biti kažnjeno sa novčanom kaznom u visini do 1.450 evra.

Obavezujući karantin i u slučaju posedovanja negativnog PCR testa predviđen je samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji, koji, međutim, i dalje ne mogu ući u Austriju bez „valjanog razloga“. Uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana, a državljani trećih zemalja ne mogu prekidati samoizolaciju ni novim testiranjem u Austriji.

Sve informacije o novim pravilima za ulazak u Austriju, koja važe od 27. jula, dostupne su OVDE. 

Podeli na društvenim mrežama: