NOVE mere za ulazak vozača u RUMUNIJU

Na osnovu izmena i dopuna mera za ulazak u Rumuniju tokom pandemije virusa COVID-19, od 10. decembra 2021. godine na snazi su nova pravila za ulazak u tu zemlju. Kako prenose rumunski mediji, zasad je predviđeno da mere važe do 8. januara 2022. godine.

U određenim slučajevima predviđene su i nove obaveze za vozače kamiona.

Uvođenje novih propisa za vozače potvrđuju i srpska udruženja prevoznika, koja se pozivaju na informacije dobijene od rumunskih kolega. Kako navodi Nacionalna unija drumskih prevoznika iz Rumunije (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România), novouvedene mere su sledeće:

Za vozače koji prevoze robu ili putnike, koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus, a dolaze iz država članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, ili Švajcarske konfederacije, važe sledeće mere:

  • U slučaju da putuju u profesionalne svrhe, a dolaze iz zemalja žute i zelene zone, nisu u obavezi da idu u karantin ili da imaju negativan PCR test.
  • U slučaju da putuju u profesionalne svrhe, a dolaze iz zemalja crvene zone, nisu u obavezi da idu u karantin ukoliko pokažu negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Za vozače koji prevoze robu ili putnike, koji nisu vakcinisani ili nisu preležali korona virus, a dolaze iz zemalja koje nisu članice EU, važe sledeće mere:

  • U slučaju da putuju u profesionalne svrhe, nisu u obavezi da idu u karantin ukoliko pokažu negativan PCR test, ne stariji od 48 sati (bez obzira na zonu zemlje iz koje dolaze).

U obaveštenju rumunskog udruženja prevoznika nema detalja o tranzitu. Bugarska Unija međunarodnih prevoznika (Съюз на международните превозвачи / Union of International Haulers) prenosi da za vozače kamiona koji su u tranzitu kroz Rumuniju, ne važe nove mere, kao i da im nije potrebna nikakva dokumentacija, u slučaju da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Originalnu uredbu o uvođenju novih mera možete pogledati OVDE.