Novi autonomni “Kamaz Chelnok” kamion – bez kabine, bez vozača i… bez oblika

Poznati ruski proizvođač kamiona Kamaz predstavio je nedavno jedan od najneobičnijih modela u istoriji – autonomni kamion. Ovo vozilo zapravo više podseća na običnu robotsku platformu, budući da uopšte nema kabinu, već samo prostor za teret.

Novi model kamiona fabrike u Naberežnije Čelniju je tako dizajniran s obzirom na to da nije namenjen za vožnju na putu, što se može videti i po njegovom nepravolinijskom obliku, koji ima značajnu ulogu u aerodinamici.

Kamaz Chelnok dizajniran je za rad u prostorijama fabrike – prevoziće kabine od zgrada za proizvodnju do hala. Važno je istaći da će vozilo autonomno prelaziti predviđene rute.

Kamion Kamaz Chelnok dugačak je 8 metara, a tezak 8 tona, od čega veliki deo čine litijum-jonske baterije, koje omogućavaju domet od 50-60 km.

Vozilom – koje ima kapacitet od 10 tona i električni pogon – upravljaju autopilot, senzori, radari i kamere. Može dostići brzinu od 90 km/h, ali proizvođači su iz bezbednosnih razloga ugradili uređaj za ograničavanje brzine, koji sprečava da se kamion kreće brže do 40 km/h.

Novi Kamaz ima 340 ks. Ukupna težina kamiona ravnomerno je raspoređena na dve osovine sa povećanom pokretljivošću, koja je neophodna za kretanje u uskim industrijskim zonama. Ako kamion poveća brzinu, neće izgubiti stabilnost u krivinama, jer točkovi zadnje osovine ostaju u uspravnom položaju.

Dizajn novog Kamaz kamiona olakšava manevrisanje – vozilo ne mora da se okrene kako bi se kretalo u suprotnom smeru. Ovaj dizajn takođe olakšava utovar i istovar robe.

Izvor/foto: st-kt.ru

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.