NOVI PRAVILNIK OD 5. JULA: Tehnički pregledi biće duplo skuplji!

Svako vozilo koje je prljavo ili nema ispravne brisače neće moći da prođe tehnički pregled i da bude registrovano predviđa novi pravilnik koji stupa na snagu u četvrtak 5. jula. Ista sudbina čeka automobile koji imaju pukotinu na staklu veću od 10 centimetara, ozbiljnije mehaničko oštećenje šasije, neispravne kočnice, volan i svetlosne uređaje, oštećene preumatike sa dubinom šare manjom od predviđene, nekompletnu obaveznu opremu ili ako vlasnik ne poseduje važeća uverenja o svim prepravkama.

Većina ovih pravila su i ranije postojala na papiru ali se vlasnicima gledalo kroz prste. Međutim, novi pravilnik predviđa daleko rigoroznije i detaljnije kontrole, tako da će na drumove moći samo potpuno ispravna vozila. O tome govori i činjenica da će tehnički pregledi trajati najmanje 30 minuta i da će tokom pregleda morati da se napravi najmanje pet fotografija.

Cena oko 3.000 dinara, pregled kompletan

Tačne cene tehničkih pregleda će se znati za 10 dana, ali pretpostavka je da će kontrola putničkih vozila koštati oko 3.000 dinara, a kontrola teretnih preko 3,5 tona biće 5.000 dinara, i to u zavisnosti od kategorije. Kako kažu iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda do sada je pregled koštao 1.500 – 2.000, a niko nije ni gledao te automobile zato ćemo sada dobijati ozbiljne preglede za 3.000.

Šta će se pregledati:
– kočnice
– trap
– farovi
– kubikaža
– broj šasije
– broj motora
– karoserija
– obavezna oprema u vozilu
– postojanje katalizatora
– vozilo će se fotografisati iz više uglova
– proširiće se dokumentacija za vođenje evidencije

Da bi se izbeglo čekanje zakažite pregled
Zbog novog načina rada u službama tehničkih pregleda, vozači će verovatno biti prinuđeni da zakazuju termine za registraciju i proveru ispravnosti svojih vozila kako ne bi čekali po nekoliko sati. Ovaj sistem zakazivanja je aktuelan u zemljama u regionu.