Obavezna potvrda poslodavca za KRETANJE tokom POLICIJSKOG ČASA

Svako zaposleno lice, koje svoje radne zadatke obavlja u periodu policijskog časa (od 17 do 5 časova; odnosno vikendom od 15 do 5 časova), od subote, 28. marta 2020. godine, kod sebe mora imati odgovarajuću potvrdu koju je izdao poslodavac.

– Privredni subjekti dužni su da svakom zaposlenom licu koje radne zadatke obavlja u periodu od 17 do 5 časova, a za koje je dobijena saglasnost da je izuzeto od primene Naredbe o zabrani i ograničenju kretanja lica na teritoriji Srbije izdaju odgovarajuću Potvrdu. Prilikom kontrole poštovanja zabrane, MUP će na uvid tražiti Potvrdu, koja će važiti isključivo ukoliko se lice nalazi u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova i za koje je dobijena saglasnost da je izuzeto od primene naredbe – navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

MUP potvrde prihvata i u elektronskom obliku (skenirana potvrda na telefonu, tabletu i sl.) Formu ove potvrde možete preuzeti OVDE.

Poslodavac koji ima do 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja, potvrdu izdaje na dnevnom nivou, dok poslodavac koji ima više od 100 zaposlenih u smeni koja traje u periodu zabrane kretanja potvrdu izdaje na nedeljnom nivou, za svako zaposleno lice za koje je dobijena saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova da su izuzeti od primene navedene naredbe.

Kakva je situacija sa vozačima? 

Vozači teretnih motornih vozila u međunarodnom prevozu tereta (uključujući i vozače starije od 65 godina) su IZUZETI OD ZABRANE KRETANJA u periodu od 17 do 5 časova.

Ipak, iz kako bi se izbegli mogući problemi na putu POŽELJNO je da prevoznici izdaju pomenute POTVRDE I ZA VOZAČE u međunarodnom prevozu pogotovu u periodu kada, u toku zabrane kretanja, vozači dolaze ili odlaze sa posla, savetuju u Poslovnom udruženju Međunarodni transport.

Ovo udruženje objavilo je da su zbog velikih problema sa kojima se susreću srpski vozači koji obavljaju međunarodni prevoz uputili molbu Predsedniku RS i ostalim nadležnim institucijama „da se omogući da srpski transport normalno funkcioniše u trenucima kada je Srbiji najpotrebniji“. S tim u vezi, kako je Pumedtrans saopštio u petak (27. marta  2020. godine), iz MUP-a je stiglo obaveštenje da neće biti više neprijatnosti u vezi sa hapšenjem vozača, učesnika u međunarodnom transportu.

  • Policijskim službenicima izričito je naloženo da se mere karantina ili mera zdravstvenog nadzora u kućnim uslovima u trajanju od 28 dana ne primenjuju na domaće državljane i strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, a koji su članovi posade teretnih motornih vozila, teretnih brodova, vozopratno osoblje železničkih vozila, posade i kabinsko osoblje vazduhoplova, kojima se obavlja međunarodni prevoz u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju, navodi se u obaveštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obaveštenje za sve vozače u međunarodnom saobraćaju u petak je objavilo i Ministarstvo zdravlja.

  • Vozači u međunarodnom transportu moraju posedovati ugovor o radu, a kada dođu iz inostranstva, radno vreme treba da provedu maksimalno u kabini kamiona, pored kamiona (za vreme utovara/istovara), u poslovnim prostorijama preduzeća u kom rade ili u svojoj kući u samoizolaciji do narednog odlaska na put. Potrebno je da se vozači javljaju svakog dana putem telefona nadležnom zavodu odnosno institutu za javno zdravlje i da prijave svoje zdravstveno stanje dok su u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.