Obavezno TESTIRANJE vozača koji ulaze u Englesku od 6. aprila

Vozači teretnih vozila koji ulaze u Englesku moraće da se testiraju na korona virus, ukoliko se će se zadržavati duže od 48 sati, zvanično je potvrđeno. 

Vlada Velike Britanije najavila je da vozači kamiona koji ulaze u Englesku iz inostranstva (sa izuzetkom Irske, Kanalskih ostrva ili ostrva Man) moraju biti testirani na korona virus ako ostaju duže od 2 dana. Nova pravila će se primenjivati od utorka, 6. aprila. Vozači će prvi test morati da urade najkasnije nakon dva dana od dolaska, a zatim na svaka 3 dana (u zavisnosti od toga koliko ostaju u zemlji).

Pravilo se odnosi na vozače i posade teških teretnih vozila, kao i na vozače kombija i drugih lakih teretnih vozila, bez obzira na to gde su vozila registrovana. Oni koji provedu manje od 48 sati u Velikoj Britaniji ne moraju da rade testove.

Datum i vreme dolaska biće prikupljeni i zabeleženi u obrascu passenger locator form, koji svi vozači koji dolaze iz kontinentalne Evrope moraju da popune.

Gde se vozači mogu testirati?

Vozači ne moraju da se testiraju u inostranstvu pre nego što stignu u Englesku, već to mogu da urade u ovoj zemlji u roku od 48 sati (pod uslovom da, podsećaju nadležni, treba da ostanu duže od 2 dana).

Besplatno testiranje za prevoznike dostupno je na više od 40 lokacija širom zemlje, prenosi BBC. Nije potrebno da se prethodno najavljujete, ali britanska vlada savetujete da proverite listu kako biste bili sigurni da li je određena lokacija otvorena itd. Za one koji se ogluše o pravila, kazne su 2.000 funti!

Vozači koji se testiraju na ovim lokacijama dobiće isprave u kojima je navedeno:

– vreme i datum testa

– dan testiranja – na primer, dan 2, dan 5 ili dan 8

– lični podaci koji se mogu koristiti kao dokaz da je test sproveden

Vlada Velike Britanije dodaje da je takođe moguće da se vozači testiraju na sledeći način, piše trans.info:

  • testiranje na radnom mestu, ako je vaša kompanija kupila testove od ovlašćenog dobavljača testova;
  • testiranje u lokalnoj zajednici – proverite da li postoje mesta za testiranje u vašem području;
  • kućno testiranje;
  • privatno testiranje – ovo ćete morati da platite

Očekuje se da će međunarodni prevoznici sa sedištem u Velikoj Britaniji koji koriste testiranje na radnom mestu ili kod kuće test prijaviti u aplikaciji NHS. Tada se registracija može koristiti kao dokaz.

Reakcije

Mnoga transportna udruženja širom Evrope kritikovala su mere testiranja vozača, posebno zahteve koje je nedavno uvela Nemačka. Međutim, Road Haulage Association pozdravilo je jučerašnju najavu, postavljajući tvit: „Ovo će pomoći da GB i države članice EU budu zaštićene dok svi krenemo putem oporavka“.

Gostujući na radiju LBC, generalni direktor RHA Rod Mckenzie takođe je rekao da će promena imati samo minimalan uticaj na lance snabdevanja.