Optužbe za prevaru oterale Trevora Miltona sa čela kompanije Nikola

Osnivač kompanije Nikola Motor, američkog proizvođača električnih kamiona, Trevor Milton povukao se sa mesta izvršnog predsednika, saopštila je kompanija koja se suočava sa optužbama da je prevarila investitore i proizvođače automobila.

– Fokus bi trebalo da bude na kompaniji i njenoj misiji koja menja svet, a ne na meni. Tako da sam doneo tešku odluku da se dobrovoljno povučem sa mesta izvršnog predsednika – rekao je Milton.

Stiven Girski, bivši potpredsednik kompanije General Motors i član odbora kompanije Nikola, imenovan je za novog predsednika, a funkciju preuzima odmah.

U oštrom izveštaju koji je ranije ovog meseca objavila investiciona kompanija Hindenburg Research navodi se da kompanija Nikola, koja od 2016. radi na “revolucionarnom”, električnom, vodonikovim ćelijama pokretanom kamionu Nikola One, zapravo nema nikakvu tehnologiju, a posebno ne tehnologiju vodonikovih ćelija potrebnu za pokretanje takvog kamiona.

Hindenburg Research, koji priznaje da vode “short-selling” investicionu kompaniju, te im je u interesu da Nikoline akcije padaju (što se, trenutno, nakon njihovog izveštaja koji velikim delom potvrđuje i Bloomberg, i događa), a ne rastu, u svom izveštaju je tako naveo da je video koji je Nikola objavio početkom 2018. (u kojem se vidi kamion Nikola One kako juri putem) zapravo sniman – na nizbrdici. Odnosno, kamion s prikolicom je doveden na vrh vrlo strmog puta, a onda je sniman nagnutom kamerom koja je davala utisak kako kamion juri ravnim putem.

Hindenburg je rekao da je prikupio dovoljno dokaza da pokaže da je Milton davao lažne izjave o posedovanju zaštićene tehnologije da bi stvorio partnerstva sa velikim proizvođačima automobila. Nikola je odbacio optužbe i zapretio da će preduzeti pravnu akciju protiv te kompanije.

Američka Komisija za hartije od vrednosti i Ministarstvo pravde istražuju tvrdnje iznete u izveštaju.

Izvor: bizlife.rs

Foto: nikolamotor.com/press

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.