Osumnjičeni za krađu stotine hiljada evra lažnim karticama za gorivo

Tokom međunarodne policijske operacije, kojom je sredinom marta koordinirao Eurojust (Evropska kancelarija za saradnju u oblasti krivičnog pravosuđa), u Rumuniji, Belgiji i Austriji uhapšeno je 11 osumnjičenih za krađu više stotina hiljada evra korišćenjem lažnih kartica za gorivo. Istragom je obuhvaćeno 83 prevoznika, prenosi portal Trans info.

Ova međunarodna prevara otkrivena je kao rezultat koordinisanog delovanja istražnih i pravosudnih organa u vezi sa falsifikovanim karticama za gorivo. Kako je saopštio Eurojast,  od 11 osumnjičenih jedan je uhapšen u Austriji, sedam u Rumuniji i troje u Belgiji. Sumnja se da su ukrali najmanje 420.000 evra.

Sredinom 2019. godine, policija Istočne Flamanske pokrenula je istragu nakon što je otkrila nekoliko lažnih tokova goriva, uglavnom u rumunskim kamionima. Istraga je otkrila dobro organizovanu kriminalnu grupu specijalizovanu za razne oblike prevara sa digitalnim karticama i karticama za gorivo. Određeni broj osumnjičenih je identifikovan uglavnom u Belgiji, Rumuniji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj i Austriji.

Detalji na eurojust.