Otava i dalje u protestima zbog obavezne vakcinacije (VIDEO)

Nadležni organi kanadske prestonice pozvali su lokalno stanovništvo da tokom današnjeg dana ne kreće ka centru grada, osim ako nisu u obavezi, pošto su protesti zbog kojih je Otava od početka vikenda blokirana i dalje u toku.

Takozvani „Konvoj slobode“, koji je nastao u petak uveče, kao odgovor na uvođenje obavezne vakcinacije i restriktivnih mera  za vozače kamiona koji prelaze kanadsko-američku granicu, sada čine ne samo revoltirani vozači, već i hiljade građana koji su se u međuvremenu pridružili.

Stotine kamiona i dalje su parkirane širom centra Otave i neretki su zvuci sirena i vatromet.

Policija je juče saopštila da je pokrenula istragu o nelegalnim aktivnostima nekih učesnika protesta, uključujući i isticanje zastava sa svastikama, skrnavljenje nekoliko spomenika, pretnje policajcima i oštećenja gradskih vozila. Procenjeno je da će održavanje protesta Otavu koštati 800.000 dolara po danu.

Organizatori protesta zasada tvrde da neće otići dok ih ne oslobode nametnutih obaveza, prenose kanadski mediji.

Kanadski premijer Justin Trudeau i članovi njegove porodice zbog bezbednosti su bili primorani da napuste svoju kuću u Otavi i prebačeni su na nepoznatu lokaciju.

Prema zvaničnim podacima, od 120.000 vozača kamiona koji prelaze kanadsko-američku granicu vakcinisano ih je oko 90%.

Među demonstrantima veliku pažnju privukli su i vozači iz Srbije. Naime, neki od njih odlučili su da okrenu ražanj na kojem su pekli prase ispred parlamenta u Otavi.

Foto/video: LiveFEED