Otkazan protest prevoznika – Postignut dogovor sa Ministarstvom saobraćaja

Predstavnici prevoznika i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture postigli su dogovor o budućoj saradnji.

U skladu s tim, prevoznici su odustali od najavljenog protesta, saopštio je predsednik Udruženja prevoznika Neđo Mandić.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović izjavio je  da je sa predstavnicima sva četiri udruženja prevoznika u Srbiji postignut dogovor o budućoj saradnji i ponovio da uopšte nije bilo razloga niti potrebe da se najavljuje bilo kakav protest sa strane prevoznika.

Istakavši da je postignut dogovor, on je ocenio da uopšte nije bilo razloga niti potrebe da se najavljuje bilo kakav protest sa strane prevoznika.

Stojanović je rekao da je sa prevoznicima dogovorena češća komunikacija u smislu da se predstavnici prevoznika i resornog Ministarstva sastaju jednom mesečno kako bi se “pretresli eventualni problemi”.

Postignut je dogovor da se prevoznicima omogući dopuna voznih parkova koja im je bila privremeno obustavljena da bi se fokusirali na podnošenje zahteva za vađenje i pribavljanje licenci za obavljanje prevoza koje, dodao je Stojanović, svi moraju da imaju od prvog januara.

– Pri tome sam im ukazao da će vraćanje mogućnosti da dopune vozne parkove uticati na to da neće biti u mogućnosti da svi na vreme dobiju licence i da će biti verovatno kašnjenja zbog toga što prevoznici konstantno vrše izmene voznog parka-  naglasio je Stojanović dodajući da su se predstavnici prevoznika sa tim saglasili.

Prema obaveštenju organizatora protestne vožnje, Poslovno udruženje prevoznika robe u međunarodnom drumskom saobraćaju, objavljenom na zvaničnoj interentet stranici na sastanku su postignuti sledeći dogovori:

Nema izmene Uredbe o raspodeli stranih dozvola domaćim prevoznicima bez učešća svih udruženja i komora u radu;

Raspodela dozvola će se i dalje vršiti po principima utvrđenim Uredbom;

Unos izmena voznog parka će biti omogućen ponovo uz dobijanje Potvrde za vozilo do okončanja procesa izdavanja Licence ali ZAKLJUČNO sa 2.11.2017. godine a nakon toga će se dobijati nakon dobijanja Licence za prevoz;

Rokovi razduženja na pojedinim kontingentima dozvola će biti revidirani i produženi u skladu sa praktičnim potrebama. O rokovima po kontingentima će se već sledeće nedelje raspravljati;

Održavanje sastanka predstavnika ministarstva, minimalno na nivou načelnika, sa predstavnicima prevoznika najmanje jednom mesečno;

Nastavak implementacije i razvoja sistema elektronskog zaduživanja i razduživanja dozvola i ponovno uvođenje tzv. „belih lista“;

Postepen prelazak na CEMT dozvole Euro6 kategorije od 2019. godine u procentu koji će se definisati nakon sastanka ITF-a u oktobru ove godine.

Zvanično obaveštenje Ministarstva o ovim temama pročitajte OVDE.