Otvorena saobraćajna petlja Batajnica – Veza sa budućim intermodalnim terminalom

Saobraćajna petlja Batajnica ukupne dužine 3,5 kilometara, koja omogućuje direktan izlaz na autoput E-75, vezu sa starim novosadskim putem i budućim intermodalnim terminalom (logističkim centrom) Batajnica, danas je svečano otvorena u prisustvu lokalnih, republičkih i evropskih zvaničnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je će petlja, kojom je Batajnica spojena sa autoputem za Novi Sad i obilaznicom oko Beograda, „mnogo značiti stanovnicima tog naselja, ali i Pazove i okolnih mesta“ i dodao da će to „ne samo smanjiti saobraćajne gužve, već i privući nove investitore“. Istakao je i značaj za povezivanje sa budućim intermodalnim terminalom i logističkom centrom „što će doprineti razvoju i drugih infrastrukturnih projekata“.

– Projekat izgradnje petlje Batajnica finansiran je sa 8,8 miliona evra iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, iako je bilo dogovoreno 9,6 miliona evra, i završen je pre roka. Obuhvatio je izgradnju saobraćajnica, uključujući most preko pruge, infrastrukturne instalacije, kao i saobraćajnu signalizaciju – navedeno je u saopštenju.

Izvor: Grad Beograd (beograd.rs)

Kada je 2015. godine otvoren prvi deo petlje Batajnica u okviru obilaznice oko Beograda, stanovnici tog beogradskog naselja nisu mogli da se uključe na petlju, već su morali da kruže zaobilaznim putevima, što je stvaralo gužve. U okviru projekta, Batajnički bulevar ide do raskrsnice sa Ulicom kralja Mihaila Zetskog. Most u dužini od 222 metra ide preko pruge i nove saobraćajne veze ka intermodalnom terminalu. Batajnički bulevar ima i jedan vezni krak, koji ga povezuje sa Ulicom kralja Mihaila Zetskog i Lokalnim putem broj 3 – navodi se na sajtu Vlade Srbije. 

Otvaranju petlje Batajnica su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević sa saradnicima, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj Žužana Hargitai, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak, predstavnici izvođača radova kompanije Strabag i stručnog nadzora Eptisa.

Izvor: Vlada Srbije 

Foto: Grad Beograd