„Otvoreni Balkan“: Kamioni na GP Preševo-Tabanovce čekaju do 15 minuta

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obišao je u utorak, zajedno sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim, granični prelaz Preševo-Tabanovce i u razgovoru sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi saznao kako u praksi funkcionišu zeleni kordiori za transport između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Kako je rekao nakon posete, na terenu su vidljivi rezultati, a nakon uspostavljanja zelenih koridora vreme čekanja kamiona i završavanja procedura je oko 15 minuta.

On je dodao i da Srbija, Severna Makedonija i Albanija ne treba da strahuju od mogućih nestašica hrane, što je sve veći problem zbog globalnih izazova u snabdevanju.

– Nisu prednosti Otvorenog Balkana samo brži prolazak kamiona i što nema čekanja. U ovim kriznim vremenim prednost je što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicima. To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo, onda to i radimo – istakao je Čadež.

Potpredsednik Privredne komore Severne Makedonije Zoran Jovanovski istakao je da velika konstruktivnost svih koji su uključeni u realizaciju inicijative Otvoreni Balkan ohrabruje, a isto tako i istinska želja da se sarađuje i traže rešenja za probleme.

– Taj fokus da se pokažu konkretni rezultati ovu inicijativu odvaja od svih koje smo imali ranije – rekao je Jovanovski.

On je ocenio da Otvoreni Balkan u aktuelnoj ekonomskoj krizi može da pomogne time što će smanjivati troškove poslovanja kompanija i povećati protok robe na granici, a time će se i roba prodavati po nižoj ceni i biti konkurentnija.

Prošle godine preko Preševa je prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno. Iz Albanije je bilo registrovano 1.696 teretnih vozila, a iz Severne Makedonije 105.000 vozila, navodi se u saopštenju PKS.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i Severnom Makedonijom je iznosio 637 miliona evra.

Srbija je u Albaniju i Severnu Makedoniju najviše izvozila električne mašine i opremu, mineralna goriva, ulja i voskove, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, žitarice, vozila. Sa druge strane, najviše uvozimo gvožđe i čelik, proizvode od gvožđa i čelika, povrće i voće, farmaceutske proizvode.

Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije, saopštila je Privredna komora Srbije.