Ova zemlja daje prevoznicima do 15.000 evra za kupovinu novog kamiona

Nemačko ministarstvo saobraćaja potvrdilo je subvencije za zamenu starijih generacija kamiona i prikolica – prevoznici mogu dobiti do 15.000 evra podsticaja za nabavku novog vozila, odnosno do 5.000 evra za kupovinu nove prikolice.

Za subevncije za kupovinu novih kamiona – najveće dopuštene mase veće od 7,5 tona (klase N2 ili N3), nemački prevoznici moći će da se prijave od 26. januara do 15. aprila.

Kamioni koji se kupuju moraće da zadovoljavaju Euro 6 standard (dizel, LNG ili CNG pogon) i da budu proizvedeni u 2021. godini. Prevoznik će istovremeno morati da preda na reciklažu staro vozilo (Euro 0 do Euro 5). Kako je propisano, maksimalni iznos subvencije od 15.000 evra dobiće ukoliko menjaju Euro 5 ili EEV vozila, dok će za Euro 4 i starije kamione subvencija iznositi 10.000 eura. Novi kamioni moraju ostati registrovani u Nemačkoj najmanje u periodu od 12 meseci.

Ovi podsticaji dostupni su i za vozila sa alternativnim pogonom (električna energija, vodonik), a u tom slučaju prevoznik mora ostati vlasnik vozila najmanje dve godine od datuma kupovine.

Kamioni koji se nabavljaju takođe moraju biti opremljeni sistemom za nadzor mrtvih uglova (ili se takav sistem mora naknadno ugraditi), kao i pneumaticima sa smanjenim otporom kotrljanja.

Program finansiranja takođe odobrava subvenciju do 5.000 evra (ali ne više od 60% troškova), za kupovinu novih prikolica ukoliko su one opremljene pametnim tehnološkim rešenjima, koje im omogućavaju veću efikasnost (npr. tehnologije za merenje pritiska u gumama, telematika, aerodinamični dodaci i slično).

Uz primarni ekološki cilj, Nemačka želi da na ovaj način ubrza obavljanje flote i da pomogne prevoznicima i proizvođačima zbog smanjenog poslovanja tokom pandemije.

Savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer (Andreas Šojer) podseća da otprilike četvrtinu emisije CO2 u drumskom saobraćaju uzrokuju kamioni.

– Zbog toga, pored preusmeravanja protoka robe na klimatski prihvatljive načine transporta kao što su vodni i železnički, sada promovišemo zamenu starih kamiona novim vozilima sa čistim pogonom. Naš cilj je da trajno zadržimo radna mesta, damo ekonomiji primetan podsticaj i održivo smanjimo nivo emisije CO2 kod komercijalnih vozila. Osim toga, novim smernicama za finansiranje povećavamo i bezbednost u saobraćaju, jer je subvencionisanje izričito povezano sa ugradnjom sistema pomoći pri skretanju – rekao je Scheuer.

Prijavljivanje će se vršiti isključivo elektronskim putem. Više informacija dostupno je na bag.bund.de, kao i bmvi.de.   

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.