Ova zemlja značajno OBARA cenu goriva, a prevoznici najavljuju – „cisterna turizam“

Nove mere protiv inflacije koje je Vlada Poljske najavila za 1. februar uključuju i smanjenje poreza na gorivo, pošto su u ovoj državi maloprodajne cene za benzin i dizel dostigle najviši nivo u poslednjih nekoliko godina. Smanjenje PDV-a, koje će se odnositi i na hranu kao i još neke kategorije i koje bi tu državu moglo da košta između 3,3 i 4,4 milijarde evra, neće doneti benefite samo građanima i preduzećima u Poljskoj, već bi moglo da ima uticaj i na prevoznike u susednim zemljama, piše trans.info.

Novim setom mera u Poljskoj je predviđeno smanjenje poreza za gorivo sa 23% na 8%, prenose poljski mediji.

– Ovo će biti ključna promena cena – saopštio je premijer Poljske Mateusz Morawiecki (Mateuš Moravjecki), prognozirajući da bi za tri ili četiri nedelje cene benzina, nafte i dizela na stanicama mogle da padnu za 0,60-0,70 zlota (0,13-0,15 evra) po litru.

Takav razvoj situacije planira da iskoristi susedna Nemačka – pa udruženja iz ove zemlje uveliko najavljuju novi talas takozvanog „cisterna turizma“ (tank tourism), jer će nemački prevoznici, vozači, kao i državljani u pograničnim oblastima raširenih ruku dočekati smanjenje PDV-a u Poljskoj, a s njim i novu mogućnost dodatne uštede.

Na novu situaciju mnogi ne gledaju blagonaklono. Kako saznaju nemački mediji, u udruženju benzinskih pumpi sa severoistoka ove zemlje postoji bojazan od gubitka posla usled konkurencije preko granice. Smatraju da je i trenutna razlika u ceni ozbiljna, a da će smanjenje PDV-a tu razliku učiniti još većom.

I policijska uprava nemačke savezne države Saksonije očekuje da će nove mere doneti promene u saobraćaju, te najavljuju povećanje rasta prekograničnog saobraćaja od početka narednog meseca, kao i moguće gužve na granici sa Poljskom, prenosi trans.info.