Ovo su datumi sledeće pojačane kontrole KAMIONA!

Evropska mreža saobraćajne policije ROADPOL prošlog meseca završila je prvu od ukupno četiri najavljene Truck&Bus kontrole i tom prilikom prekontrolisala oko 210.000 kamiona u 19 zemalja. Druga akcija je najavljena za jun, tačnije od 13. do 19. juna, dok je naredna kontrola kamiona i autobusa već u julu (od 18. do 24. jula). 

Šta je ROADPOL zabeležio tokom februarske Truck&Bus akcije?

Kod 210.365 kamiona koji su provereni, utvrđeno je 63.567 prekršaja, a dalje putovanje je zabranjeno za 221 vozilo (dok se vozila ili teret ne dovedu u ispravno stanje).

– Rezultati pokazuju da teretni saobraćaj predstavlja veliki rizik za bezbednost na putevima i da je nadzor i dalje neophodan – izjavio je sekretar OPG ROADPOL-a Henk Jansen iz Holandske nacionalne policije.

Najviše prekršaja odnosilo se na nedozvoljenu brzinu, tehničku neispravnost, nepoštovanje zakona o vremenu vožnje i odmora, kao i u upotrebi tahografa. U nastavku je rezime februarske kontrole, koji je objavio ROADPOL:

  • svaki treći vozač kamiona krši propise;
  • 7.119 vozača kamiona prekršilo je evropske propise o radnom vremenu vozača, što znači da su vozili svoje vozilo duže nego što je zakonom dozvoljeno bez pridržavanja obaveznih pauza;
  • tahografi nisu pravilno vođeni u 5.520 slučajeva;
  • digitalnim tahografima manipulisano je 537 puta;

– Manipulisanje postavkama tahografa ili čak manipulacija samim uređajima poprima sve veće oblike svake godine. Razlog za ovu vrstu prekršaja može biti kontinuirani pritisak konkurencije u ovoj industriji, koja još uvek raste. Finansijske koristi za prevoznike mogu biti značajne, ali su rizici po bezbednost na putevima značajniji. Zbog umora može doći do sudara sa ozbiljnim posledicama, ne samo za samog vozača kamiona, već i za druge učesnike u saobraćaju – upozorava Jansen.

Ostali prekršaji otkriveni tokom provere na putu:

  • 258 vozača upravljalo vozilom pod dejstvom alkohola;
  • 92 vozača vozila pod dejstvom droge;
  • ozbiljni tehnički nedostaci utvrđeni su u 2.444 slučaja;
  • 1.197 kamiona ispod 12,5 tona i 1.470 kamiona preko 12,5 tona bilo je prekomerne težine;
  • obezbeđivanje tereta je bilo nedovoljno na 761 kamionu.

Podsećamo, za nekoliko dana počinje OPERATION SPEED kontrola, kada će policijski službenici proveravati brzinu vožnje i zaustavljati vozila koja naprave prekoračenja.

Kalendar ROADPOL kontrolnih operacija za 2022. pogledajte OVDE.

Izvor: roadpol.eu