PAKET za MOBILNOST i srpske firme: licence za vozila do 3,5 tona

Od 21. maja 2022. godine licenca EU za prevoz tereta postaje obavezna i za motorna vozila ili kombinacije (sastavljene od vučnog vozila i prikolice) sa dozvoljenom ukupnom težinom preko 2,5 tone. To znači da će mali transporti i kurirske službe moći da prelaze granice unutar EU isključivo uz posedovanje odgovarajuće licence EU.

Veliki broj čitalaca obraćao nam se tokom proteklih sedmica tražeći odgovor šta ove izmene znače za srpske prevoznike koji obavljaju međunarodni prevoz pomenutim vozilima, odnosno da li će se i kako ove izmene odnositi na transportne kompanije registrovane u Srbiji? Da li će i one morati da pristupe obavezi licenciranja?

Ova pitanja uputili smo nadležnom Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a u nastavku prenosimo njihov odgovor u celosti. 

„Imajući u vidu zakonodavni okvir kojim se uređuje oblast prevoza tereta u drumskom saobraćaju, bilateralne i multilateralne sporazume u vezi sa međunarodnim prevozom tereta u drumskom saobraćaju, izmene koje pominjete nemaju nikakav uticaj na domaće prevoznike.

Naime, licenca za prevoz, odnosno pripadajući izvodi licenci za prevoz za teretna vozila predstavljaju isključivo dokaz da domaći prevoznik ima pravo da obavlja određenu vrstu javnog prevoza u drumskom saobraćaju i iste se prezentuju samo kontrolnim organima Republike.

Licenca za prevoz, pa samim tim i izvod licence za prevoz nije dokument po osnovu koga se pristupa tržištu ni jedne strane države, već su pravni osnov za to međunarodni bilateralni i multilateralni sporazumi.

Većina ovih sporazuma predviđa liberalizovane prevoze koji su omogućeni za teretna vozila najveće dozvoljene mase manje od 6t, odnosno najveće korisne nosivosti od 3,5t, tj. najveće dozvoljene mase manje od 3,5t. Poslednja varijanta liberalizacije pristupa tržištu (najveće dozvoljene mase manje od 3,5t) predviđena je i propisima Međunarodnog transportnog foruma (korišćenje CEMT multilateralne kvote).

S tim u vezi, jasno je da dok postoje ovako definisani uslovi za pristup tržištu stranih država (međunarodni sporazumi) ne postoji bilo koji razlog da nadležni organ izdaje izvode licenci za teretna vozila najveće dozvoljene mase između 2,5t i 3,5t„, navodi se u odgovoru.

Na pitanje da li bi i Srbija trebalo da prilagodi regulatorni okvir novim izmenama i u kom roku bi se to moglo očekivati, u MGSI navode: 

„Budućim izmenama nacionalnog zakonodavstva Republike Srbije, koji uređuje pristup profesiji drumskog prevoznika, u skladu sa zahtevima za zatvaranje Klastera 4, odnosno pripadajućeg Poglavlja 14 koje se odnosi na transport sigurno će doći do prilagođavanja propisa Republike Srbije propisima EU u ovoj oblasti„.