Plaćanje kazne na licu mesta ili „lisice“ na kamione stranih prevoznika

Švedska vlada odlučila je da od 24. maja 2021. godine prevoznici koji krše pravila vožnje, pauza i odmora plaćaju više iznose kazni i da strani prevoznici kaznu moraju platiti odmah, bez odlaganja.

– Na našim putevima mora da postoji red i sigurnost i pristojni uslovi za rad profesionalnih vozača. Kompanije koje prave prekršaje trebalo bi mnogo da plate. Za mene je nerazumno da transportne kompanije zarađuju od loših uslova rada i nedovoljne bezbednosti na putevima – rekao je švedski ministar naležan za poslove saobraćaja Tomas Eneroth.

Švedska vlada odlučila se prošle sedmice za stroža pravila, zasnovana na Paketu za mobilnost koji je usvojen prošle godine. Njegov cilj je, kako se ističe – postizanje ravnopravnijih uslova, boljeg socijalnog standarda i veće sigurnosti u saobraćaju (uprkos žalbama nekih zemalja).

Pooštravanje kršenja pravila vožnje i odmora znači da strane prevozničke kompanije moraju platiti izrečenu kaznenu naknadu na licu mesta, nakon utvrđenog prekršaja. Time se osigurava da prevoznici zaista plate kaznu. Ako kompanije ne otvore novčanik odmah, policija će imati pravo da na vozilo stavi „lisice“ na licu mesta, sve dok globa ne bude plaćena.

Izvor: Kancelarija Ivanović/transportarbetaren.se