PLATE VOZAČA: Francuska povećava minimalac

Iako je minimalna bruto zarada po satu u Francuskoj već porasla početkom ove godine, tokom proteklih mesec dana zabeležene su dalje promene značajne za transportnu industriju. Naime, kao rezultat promena u kolektivnom ugovoru, od 1. aprila primenjuju se nove stope u prevozu robe.

Iako je osnovna satnica 10,25 evra (povećana sa 10,15 evra u januaru 2020), u grupi koju je francuski zakon definisao kao 150M (ekvivalent grupi 7 – highly qualified driver of a heavy goods vehicle/international transport) ona od 1. aprila iznosi 10,49 evra (rast u odnosu na prethodnih 10,39 evra).

Prevoznici takođe moraju imati na umu da se u zavisnosti od dužine radnog staža kod datog poslodavca iznos stope povećava. Ovo je posebno važno kada prijavljujete vozače za rad u Francuskoj. Zbog toga je važno uneti satnicu za odgovarajuću grupu (obično 150M) koja odgovara radnom iskustvu vozača u datoj kompaniji.

Povećanja u Nemačkoj, Holandiji i Danskoj

Francuska, podsetimo, nije jedina evropska zemlja koja je ove godine podigla minimalne stope zarada za vozače kamiona.

U Nemačkoj je planirano povećanje minimalca od 1. jula 2021, a iznos po satu iznosiće 9,60 evra (trenutno 9,50 evra). Dalja povećanja su planirana za 1. januar 2022. i 1. jul 2022. Do sledećeg leta zarada u Nemačkoj će se povećati na 10,45 evra na sat.

U Danskoj, od početka ove godine, svi vozači kamiona – takođe iz stranih kompanija – koji obavljaju domaći prevoz, kabotažu i drumski deo kombinovanog prevoza, podležu novim propisima o minimalnoj plati. Prevoznici izvan Danske koji vrše kabotažu na njenoj teritoriji moraju zbog toga plaćati vozače prema danskim satnicama predviđenim u nacionalnom kolektivnom ugovoru za sektor transporta. Trenutno je to 164,96 danskih kruna na sat (nešto više od 22 evra).

Izvor: trans.info