Po dva miliona dinara pomoći za vozače čiji su kamioni ostali u Ukrajini

Srpski vozači kamiona koji su, uslеd oružanih sukoba, bili zarobljеni u Ukrajini i pri tomе izgubili svoja vozila, dobićе u narеdnom pеriodu od državе finansijsku pomoć od dva miliona dinara po kamionu, izjavio je ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Tomislav Momirović nakon sastanka sa vlasnicima firmi i vozačima kamiona koji su bili zarobljеni u ratnoj zoni u Ukrajini.

Momirović je pojasnio da je reč o vlasnicima kamiona koji su ujedno i vozači i rukovodioci svojih preduzeća, kao i da su u pitanju tri kamiona i dodao da će „pomoć u toj situaciji dobro doći“.

– Mi ovde pričamo o imovini vrednoj između 50.000 i 100.000 evra. Uputićemo vozačima pomoć kao signal da država stoji iza njih i da im omogućava da se brzo reorganizuju i nastave poslovanje – naveo je.

– Ne govorimo o kompanijama koje imaju 20 ili 50 kamiona, već o domaćim preduzećima čiji su vlasnici upravo ljudi koji voze kamione. Njima su kamioni ostali zarobljeni, na neki način oduzeti, praktično su izgubili sredstva za rad i njihova egzistencija i posao su ugroženi – objasnio je Momirović za Tanjug.

Podsetio je i da je oko 60 naših vozača kamiona „izvučeno“ iz Ukrajine, nakon što su ostali zarobljeni kada je počeo rat. 

– Svi vozači su živi i zdravi i danas u Srbiji sa svojim porodicama – poručio je ministar. Takođe, naveo je i da su „nadležne institucije uradile sve i uspele da izvuku i većinu kamiona koji su ostali u Ukrajini“.

Upitan kako se transport robe odvija u okolnim zemljama i kako naši kamioni saobraćaju u zemljama oko Ukrajine ministar je rekao da se poslovanje naših kompanija odvija otežano.

Vozači o boravku u Ukrajini

Vozač i vlasnik firme Data transport Danilo Polić rekao je da je on bio zarobljen na graničnom prelazu Domanovo između Belorusije i Ukrajine, kao i da je njegov kamion ostao na granici. Rekao je da je sa svojim kolegom u Ukrajini šest dana boravio u hotelu, kada su zajedno sa izbeglicama prešli u Poljsku, odakle su vozom prebačeni do juga Poljske. Potom su se, kazao je Polić, našli sa svojim kolegama koji su ih dovezli u Srbiju.

– Nismo bili u ratnoj zoni i životno ugroženi, ali na zvuk sirena već ti nije dobro, jer smo to sve prošli za vreme bombardovanja Srbije. Želeli smo samo da dođemo kući, kada smo videli da je uzaludno da čekamo da izvučemo kamione, gledali smo da sačuvamo glavu – prisetio se Polić.

Vlasnik firme i vozač Dejan Jovančić sa Polićem je bio zarobljen na prelazu Domanovo.

On je u izjavi za Tanjug istakao da nisu bili ugroženi i uznemiravani dok su boravili u hotelu. Podsetio je da je i poslednji zarobljeni kolega Aleksandar Dražić iz Jagodine vraćen u zemlju.

Izvor: RTS/Tanjug