Počela izgradnja INTERMODALNOG TERMINALA u Batajnici (VIDEO)

Nakon godina iščekivanja i najava, u Batajnici je danas počela izgradnja intermodalnog terminala, koji bi trebalo da bude deo budućeg logističkog centra Beograd.

Kako je najavljeno na svečanom obeležavanju početka radova, sama izgradnja intermodalnog terminala trebalo bi da traje dve godine. Ovaj projekat vredan je 15,5 miliona evra – 13,7 miliona su bespovratna sredstva Evropske unije, a preostalih 1,8 miliona obezbeđeno je iz budžeta Republike Srbije.

Drumsko-železnički čvor u Batajnici trebalo bi da obezbedi da roba i proizvodi u Srbiju stižu brže i ekonomičnije.

Terminal, kao deo budućeg logističkog centra u Beogradu, treba da poveže sve vidove transporta, što će doprineti atraktivnosti i konkurentnosti Srbije kao zemlje tranzita, smanjenju troškova transporta, ali i smanjenju uticaja teških teretnih vozila na životnu sredinu, rečeno je na današnjem postavljanju kamena temeljca.

Ugovor za izgradnju intеrmodalnog tеrminala (FIDIC Yellow Book – izrada projеktnе dokumеntacijе i izvođеnjе radova) potpisan je 14. oktobra 2019. godinе sa kompanijom Strabag, a ukupnе je vrеdnosti 14,47 miliona evra. Nadzor nad projektom (što je posao vredan oko 675.000 evra) poveren je kompaniji Eptisa, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Izgradnjom intеrmodalnog tеrminala u Bеogradu podstičе sе razvoj savrеmеnog kombinovanog transporta kroz povеćanjе učеšća žеlеznicе i stvaranjе partnеrskog odnosa sa drumskim transportom. Na taj način ćе žеlеznica postati konkurеntnija na tržištu, istovrеmеno pratеći svе budućе tеndеncijе u transportu korišćеnjеm savrеmеnih tеhnologija – navode u MGSI.

Kompleks intermodalnog terminala trebalo bi da zauzme oko 10 hektara (bez pristupnih saobraćajnica). Biće izgrađeno ukupno tri kilometra saobraćajnica i železničke infrastrukture. Na površini od blizu dva hektara izgradiće se poseban plato za skladištenje kontejnera, oko 5 hektara će biti ostavljeno za slobodne površine i za uređene zelene površine. Na kojoj lokaciji se tačno gradi intermodalni terminal, možete pogledati OVDE. 

U toku izgradnje intermodalnog terminala biće raspisan i tender za nabavku prateće opreme neophodne za njegovo funkcionisanje. Planirano je da neposredno uz terminal bude izgrađen kompleks gde će se obavljati sve logističke operacije u vezi sa drumskim i železničim saobraćajem (špedicija, carina, prateće usluge skladištenja i održavanja itd), navodi se na sajtu MGSI.

Delegacija Evropske unije u Srbiji objavila je video-animaciju u kojoj je prikazano kako će izgledati budući kompleks logističkog centra i intermodalnog terminala u Batajnici.

 

Smanjenje udela logističkih troškova

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će intermodalni terminal u Batajnici doprineti boljem povezivanju srpskog tržišta sa regionalnim i evropskim.

Fabrici je istakao da će taj terminal smanjiti, pre svega, transportne troškove i dodao da je udeo logističkih troškova u ceni proizvoda u EU na nivou 10 do 12%, dok je u Srbiji do 20%. To je, kaže, posledica zastarele transportne logistike u našoj zemlji, navodi se u saopštenju kabineta Predsednika Republike Srbije.

– Unapređenjem transportne povezanosti mi smanjujemo troškove, povećavamo konkurentnost Srbije i unapređujemo socijalno-ekonomske standarde – rekao je Fabrici i naveo je da će novi terminal omogućiti osam puta veći pretovar u Srbiji.

– U 2020. godini, Srbija je najveći primalac sredstava iz fondova za povezivanje i do sada je dobila 200 miliona evra bespovratne pomoći za šest velikih investicionih projekata. Intermodalni terminal je jedan od tih šest projekata – ukazao je Fabrici.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

Podeli na društvenim mrežama: