Počela naplata putarine na novom autoputu kroz Crnu Goru

Naplata putarine na deonici Smokovac-Mateševo, na autoputu Bar-Boljare u Crnoj Gori, počela je danas. Saobraćaj prioritetnom deonicom autoputa je prvih sedam dana bio besplatan.

Portal analitika.me piše da je do danas dnevno u proseku prolazilo do 17 hiljada vozila.

– Od otvaranja do 8 časova jutros, odnosno za period kada je bila besplatna putarina, prošlo je oko 91.000 vozila, što je u proseku od 15 do 17 hiljada dnevno i većinom se radilo o putničkim vozilima, oko 95% – izjavila je Saša Klikovac, direktorka sektora finansija i naplate putarine u preduzeću Monteput.

Na autoputu su trenutno angažovana 32 operatera naplate putarine, 10 šefova smene i rukovodilac naplate putarine.

– U dnevnim smenama su angažovane tri naplatne rampe na Smokovcu, po jedna na Pelevom brijegu i Veruši i dve na Mateševu, dakle to je puni kapacitet naplatnih rampi. Postoje mešovite rampe gde možete platiti gotovinom, karticama i elektronski, a na Smokovcu, Veruši i Pelevom brijegu je po jedna rampa za elektronsku naplatu putarine, tako da se nesmetano prolazi bez zadržavanja – navodi Klikovac.

Na najdužoj relaciji Smokovac – Mateševo cene su 1,5 evra za motore, 3,5 evra za putnička vozila, 6 evra za kombi vozila, 10,5 evra za manje kamione i 17 evra za šlepere i autobuse.

Klikovac je apelovala na sve vozače koji se upute autoputem da da se pridržavaju saobraćajnih propisa.

Kompletan cenovnik putarine dostupan je na sajtu preduzeća Monteput. 

Foto: ilustracija, shutterstock.com