PODSEĆAMO: Počela naplata tol takse u Bugarskoj

U Bugarskoj je 1. marta startovao sistem naplate takozvane tol takse – putne takse na bazi pređenog rastojanja, kojoj podležu motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tone.

Ministarstvo infrastrukture i saobraćaja Republike Srbije objavilo je saopštenje u kome pojašnjavaju najznačajnije novine.

Tol taksa će moći da se plaća putem GNSS baznog uređaja, GPS uređaja i maršrutne karte.

Maršrutna karta u praksi podrazumeva plaćanje putarine unapred, za jednokratno putovanje po tačno određenoj maršruti. Prilikom zahteva za izdavanje, označava se početna i krajnja tačka maršrute, do četiri međutačke i tehničke karakteristike vozila, na osnovu čega se izračunava ukupan iznos takse.

Maršrutna karta se izdaje po plaćanju utvrđenog iznosa i važi 24 sata od po momenta aktivacije. Može se kupiti i unapred. Kako navode u MGSI, maršrutne karte mogu se kupiti na isti način kao i e-vinjete: preko stranice www.bgtoll.bg, putem mobilne aplikacije bgtoll, putem samouslužnih terminala u trgovinskim objektima, na pumpama i punktovima API, na šalterima na graničnim prelazima.

Na sajtu bugarske Nacionalne tol uprave dostupan je i kalkulator za izračunavanje iznosa tol takse, odnosno može se napraviti probna kupovina maršrutne karte.

Proveru plaćanja tol takse vršiće posebno odeljenje Agencije za putnu infrastrukturu, takozvana tol policija, preko specijalno opremljenih i obeleženih vozila u kojima je montiran tablet ili mobilni računar, koji će registrovati vozila koja prolaze i njihove registarske oznake.

Ako se prilikom kontrole utvrdi da teretno vozilo koristi putnu mrežu bez plaćene tol takse, lice koje upravlja vozilom dužno je da plati uvećanu putnu taksu, takozvanu kompenzatornu taksu. Ako lice odbije da plati kompenzatornu taksu na licu mesta, da bi mu bilo dozvoljeno da nastavi put, mora da plati maksimalnu tol taksu za tu kategoriju vozila (koja mu omogućava korišćenje putne mreže samo u toku dana kada je naloženo plaćanje do 23:59h). Plaćanje maksimalne tol takse ne oslobađa ga plaćanja kompenzatorne takse. Ako kompenzatorna taksa ne bude plaćena u roku od 14 dana, plaća se kazna za prekršaj u iznosu od 1.800 leva, odnosno oko 923 evra.

Vozilo koje nije platilo tol taksu neće moći da napusti Bugarsku dok se plaćanje ne izvrši, navodi se u saopštenju MGSI. 

Kako je saopšteno na sajtu bugarske Nacionalne tol uprave, tokom prvog dana puštanja u rad novog sistema, prodato je više od 20.000 maršrutnih karata.