PODSETNIK: Zabrana preticanja za kamione u Sloveniji od 1. novembra

Od 1. novembra na snagu stupa zabrana preticanja za teška teretna vozila na celokupnoj mreži slovenačkih autoputeva, nakon što je ovo ograničenje na deonici Šentlj-Kopar, uvedeno početkom godine, dalo dobre rezultate.

Zabrana preticanja za kamione preko 7,5 tona na snazi ​​je na autoputu A1 između Šentilja i Kopra od 6 do 18 časova od 15. januara 2021. godine.  Kako bi omogućio primenu tog propisa, DARS (Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji) je postavio oko 470 saobraćajnih znakova i informativnih tabli.

Od 1. novembra 2021. godine zabrana preticanja za teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 7,5 tona važiće na celoj mreži slovenačkih autoputeva i brzih puteva (A1, A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5 , H6, H7). Kao i na A1, zabrana će biti označena saobraćajnim znakom „zabranjeno preticanje teretnim vozilima“, sa dve dodatne table koje čine deo znaka. Do 1. novembra 2021. DARS će postaviti oko 750 saobraćajnih znakova za ovu namenu.

Nadležne službe u Sloveniji apeluju na vozače teretnih vozila da se pridržavaju saobraćajnih znakova, jer će policija na autoputi sankcionisati svako nepropisno preticanje.

Za kršenje propisa, podsetimo, predviđena je kazna od 300 evra.

Teretna vozila će i dalje moći da pretiču tokom noći. Takođe, preticanje tokom dana biće i dalje dozvoljeno na deonicama gde postoje tri trake.

Izvor: promet.si/DARS