Pojačana policijska kontrola otkrila skoro 100 preopterećenih kombija

Gotovo stotinu dostavnih vozila težine do 3,5 tone bilo je preopterećeno u prethodne dve nedelje, koliko je trajala pojačana kontrolna akcija poljske saobraćajne inspekcije (Inspekcji Transportu Drogowego). Među njima se našao i “ozloglašeni rekorder”, koji je težio više od 7 tona.

Službenici šleske drumske inspekcije organizovali su pojačanu proveru kombija uglavnom na državnim putevima, a tokom akcije na prenosive vage poslali su blizu stotinu vozila.

Od ukupnog broja izmerenih vozila, svega nekoliko je imalo ispravnu tonažu.

Među preopterećnim vozilima posebno se istakao prevoznik betonskih elemenata koji je zaustavljen u Katovicama. Prilikom merenja vozilo je težilo nešto više od 7 tona, što je dvostruko više od njegove bruto težine.

Svi vozači preopterećenih kombija su kažnjeni, a dozvolu da napuste kontrolne punktove dobili su tek kada su višak robe pretovarili u druga vozila.

Preopterećenje vozila vodi ka ubrznoj degradaciji njegovog tehničkog stanja, vozilo je manje upravljivo, a put kočenja se povećava. Poljska inspekcija podseća i da je prevoz prevelikog tereta manifestacija nelojalne konkurencije na transportnom tržištu.

Izvor/foto: gov.pl