Pojačanje srpske policije: novi sistem sam „peca“ neregistrovana vozila i vozače bez dozvole

Nova tehnologija za automatsko otkrivanje vozača koji krše zabranu upravljanja vozilom prvi put je ove nedelje uspešno primenjena u Srbiji. Kamera postavljena na krovu patrolnog vozila, na poziciji u Bulevaru Nikole Tesle u Beogradu, za volanom jednog automobila detektovala je Beograđanina kojem je privremeno oduzeta vozačka dozvola.

Vožnja tokom zabrane upravljanja jedan je od najtežih saobraćajnih prekršaja, pa je ovaj nesavesni vozač završio kod sudije za prekršaje po hitnom postupku.

Kako piše N1, zaprećena kazna je najmanje 15 dana zatvora, zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje osam meseci i na sve to 14 kaznenih poena.

– Sistem funkcioniše tako što kamera prepoznaje registarske oznake vozila i poredi ih sa podacima iz baze podataka, a alarm se oglašava ukoliko vlasnik ima zaštitnu meru zabrane upravljanja vozilom. To naravno ne znači automatski da je vozilo u prekršaju, jer ga je potrebno zaustaviti i utvrditi da li je za volanom zaista vlasnik vozila. Ukoliko jeste, isključuje se iz saobraćaja i procesuira kod sudije za prekršaje – rekao je glavni koordinator u Upravi saobraćajne policije major Vladimir Vida.

Ovom prilikom major Vida je podsetio da se kamere već nekoliko meseci koriste za prepoznavanje registarskih oznaka vozila kojima je istekla važnost registracionih nalepnica, kao i onih vozila za kojima je raspisana potraga.

Tokom demonstriranja novog sistema alarm se oglasio i kada je bulevarom prošao plavi Peugeot. Sistem je prikazao napomenu da je registracija ovog vozila istekla još u septembru prošle godine. Automobil nije zaustavljen, ali vlasniku sleduje poziv od sudije za prekršaje.

– Nikad po svaku cenu ne jurimo vozača, jer ne želimo da ugrozimo bilo čiju bezbednost. Sistem aktivira alarm sa podacima o neregistrovanom vozilu koje je učestvovalo u saobraćaju, što je dovoljan dokaz za sud, pa ne moramo ni da zaustavimo takvo vozilo – naglašava Vida.

Kamera istovremeno pokriva dve saobraćajne trake i beleži registarske oznake svih vozila koja prođu. Sistem za svega nekoliko sekundi proverava u bazi podataka da li je i kada vozilo registrovano i ako je sve u redu pojavi se zelena boja na displeju.

Prema rečima sagovornika portala N1, vozila opremljena kamerama za prepoznavanje registracionih oznaka poseduju i druge policijske uprave, tako da će sistem za otkrivanje vozača koji svoje automobile voze kršeći zabranu upravljanja vrlo brzo početi da se primenjuje i u ostalim gradovima u Srbiji.