Policajci otkrili uređaj za manipulaciju tahografom na neobičnom mestu

Vozač kamiona, koji je ujedno i prevoznik, kažnjen je sa oko 2.200 evra zbog manipulacije tahografom, nakon što su policajci otkrili magnet skriven na neobičnom mestu u kabini.

Manipulacija tahografom otkrivena je tokom kontrola u Vieszovi u poljskoj regiji Gornja Šleska prošle nedelje.

Prema zvaničnom policijskom saopštenju o slučaju, podaci u dokumentima koje je vozač predstavio inspektorima drumskog prevoza nisu bili u skladu sa očitavanjima sa tahografa.

To je pokrenulo sumnje inspektora, koje je samo dodatno podgrejalo nekooperativno ponašanje vozača.

Na kraju su inspektori utvrdili da je vozač sigurno koristio uređaj za manipulaciju tahografom. Vozač je potom ovo i priznao, ali je izjavio da je uređaj – bacio. Nakon priznanja, inspektori su pozvali policiju, jer se manipulacija tahografom tretira kao krivično delo. Policajci su krenuli u pretres kamiona, kako bi pronašli magnet koji je upotrebljavan i otkrili su da se on nalazi – u dršci creva aparata za gašenje požara!

Policija je zatim vozača zamolila da uzme aparat za gašenje požara (ne rekavši da su pronašli magnet). Vozač je pokušao da magnet neprimetno stavi u džep, ponovo potvrdivši da je u pitanju uređaj za manipulaciju tahografom.

Kako je saopšteno, kažnjen je sa 10.000 poljskih zlota (oko 2.200 evra) zbog kršenja pravila o radnom vremenu, a suočiće se i sa krivičnom prijavom zbog manipulacije tahografom.

Izvor/foto: Inspektorat za drumski prevoz Katovice (katowice.witd.gov.pl)