Policija u Srbiji kontroliše saobraćaj i iz helikoptera – Snimanje 4 puta mesečno

Snimanje prekršaja – nasilničke vožnje, prekoračenja brzine i preticanja na punoj liniji, ponovo se sprovodi i iz helikoptera.

Saobraćajna policija u saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a obavlja kontrolu poštovanja saobraćajnih propisa i iz vazduha, kako bi se povećala bezbednost na putevima.

Iz Uprave saobraćajne policije objašnjavaju da će se ovaj tip kontrole sprovoditi četiri puta mesečno, pre svega na onim putevima gde se dešavaju saobraćajne nezgode sa najtežim posledicama.

Iz Uprave saobraćajne policije objašnjavaju da će posada u helikopteru, nakon što prepozna prekršaj na terenu, započeti njegovo dokumentovanje, te alarmirati službenike na terenu.

– Javljamo patroli koja je na samom delu puta gde otkrivamo prekršaj i dalje preuzima sama patrola – navodi Ivica Stanković iz Uprave saobraćajne policije.

Sledi zaustavljanje snimljenog vozila, kontrola i zapisnik o prekršaju. Video materijal iz helikoptera se koristi na sudu kao dokaz.

Helikopterska jedinica MUP-a Republike Srbije dobila je 2019. letelice tipa Airbus H-145M, koje su opremljene posebnim uređajima i opremom za kontrolu.

Prema mišljenju stručnjaka, mnogo je prednosti snimanja saobraćaja iz vazduha, jer postoje prekršaji koje je teško kontrolisati na uobičajeni način.

Prof. dr Krsto Lipovac, profesor Sabraćajnog fakulteta u Beogradu, navodi da helikopteri mogu da pomognu u kontroli saobraćaja, ali da cilj nije naplata kazni, već promena ponašanja, kao i da ovom vrstom kontrole može da se poveća svest vozača.

– Ukoliko dobro promovišemo gde su patrole, šta rade i zašto, onda ćemo imati mnogo veće efekte – ističe Lipovac.

Srbija je do devedesetih godina imala kontrolu saobraćaja iz vazduha. Očekuje se da će ponova upotreba helikoptera smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i povećati bezbednost na putevima, prenosi RTS.

Saobraćajne nesreće zbog brzine

Prema zvaničnim podacima MUP-a, u prva dva meseca ove godine na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nezgoda sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nezgoda kao jedan od uticajnih faktora javljala se neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta.

Tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.

Samo u okviru akcije pojačane kontrole saobraćaja, koja je sprovedena od 21. do 27. marta, otkrivena su 29.857 prekršaja, od čega su čak 22.403 prekoračenja brzine.

Foto: MUP (mup.gov.rs), ilustracija