Polovni kamioni na gas sve interesantniji kupcima u Srbiji – Iveco Stralis „na testu“ u Novom Sadu (VIDEO)

Neizvesni rokovi, dugo čekanje na isporuku i opšta nestašica na tržištu novih kamiona pogurali su tokom proteklog perioda drugu granu industrije komercijalnih vozila: prodaju polovnjaka. Ovaj biznis početkom 2022. krenuo je u veliku ekspanziju širom cele Evrope, a takav trend, očekivano, odrazio se i na tržište Srbije i regiona.

Jedna od karakteristika po kome se, pak, naš region izdvojio, jeste tražnja u segmentu vozila na gas. Iako u startu skuplji od dizelaša, kroz razliku u ceni goriva, na duži rok oni garantuju velike uštede. Ipak, važno je izabrati pravo rešenje u skladu sa svojim potrebama, kako bi investicija bila opravdana.

Srpsko tržište tokom poslednjih meseci pokazuje značajno interesovanje za tegljače na gas, kaže za portal PlutonLogistics Miloš Lalović, sales menadžer OK Trucks brenda za Austriju i Centralno-istočnu Evropu.

  • MOŽDA VAS ZANIMA:

OK TRUCKS usmeren je na prodaju polovnih vozila proverenih po IVECO standardima, a prisutni su u preko 20 zemalja.

– U celom regionu bivše Jugoslavije imamo odličan udeo na tržištu, kada govorimo o polovnim gasnim kamionima. Iako je kompletna makroekonomska situacija u Evropi i neizvesnost po pitanju cena i dostupnosti gasa, uticala na promene ponašanja kupaca, u ovoj regiji je slika drugačija. U Srbiji je cena gasa i dalje prihvatljiva, što bez sumnje utiče na potražnju – kaže naš sagovornik.

Samo u periodu od septembra 2022. do danas, u Srbiji je preko kanala OK Trucks-a plasirano oko 80 kamiona-tegljača na gas, dodaje.

Novinari i predstavnici nekoliko transportnih kompanija prošle nedelje imali su priliku da u Novom Sadu testiraju jedno od gasnih vozila iz OK Trucks programa – Iveco Stralis, full cng, 460 konja, 13l motor, sa automatskim menjačem i retarderom.

Prevoznik Milan Đurišić podelio je svoje utiske.

– Jako moćan kamion, a posle prve vožnje mislim da je ekonomičan – navodi.

– Nisam dosada vozio metanca. Fleksibilniji je na gasu od dizela, u početku se malo oseća razlika, posle 30-40km/h nema razlike što se mene tiče. Definitivno imamo u planu da kupimo takvo vozilo. Mislim da je to dobro rešenje za sve one koji prelaze puno kilometara i puno rade – što se više vozi, veće su i uštede na razlici cene metana i dizela.

Iako su uštede velika stavka koju kompanije stavljaju u računicu kada planiraju na koji način će širiti svoju flotu, ne treba zaboraviti da upotreba kamiona na gas daje i druge vredne prednosti. U poređenju sa dizelašima, emisije lokalnih zagađivača, kao što su azot-dioksid (NO2) i fine čestice, drastično su smanjene.

Birajući adekvatno i istovremeno povoljnije rešenje – kao što je na primer polovan kamion na gas, transportna preduzeća mogu da započnu i energetsku tranziciju na racionalan način.

– Vozila iz OK Trucks programa prolaze niz provera i pregleda po strogo definisanoj proceduri, pre nego što budu stavljena na tržište. Zahvaljujući tome, iako se radi o polovnim kamionima, kupci mogu biti sigurni da će dobiti pouzdano vozilo, u izvanrednom stanju – ističu u ovoj kompaniji.

U poslu sa polovnim kamionima, navodi Miloš Lalović, planiranje je najčešće na kratak i srednji rok, te je zbog toga i teško govoriti o dugoročnim prognozama kretanja na tržištu. Ipak, u narednih 3-6 meseci realno je očekivati nastavak tekućeg trenda na našem tržištu.

– Klijenti su u ovakvim vozilima prepoznali šansu da unaprede svoj biznis. Naš cilj je da i dalje odgovaramo na njihove potrebe, pronalazimo nalazimo kamione u sistemu OK Trucks-a u celoj Evropi i plasiramo ih na tržište Srbije.

CNG vozila samo su deo širokog portfolija ove kompanije, koji obuhvata najrazličitije modele. Ponuda uključuje i dodatne usluge, kao što su paketi garancija koji važe u celoj Evropi, lizing i finansijska rešenja.

Kako je izgledala test-vožnja Iveco Stralis-a pogledajte na našem YouTube kanalu, a najvažnije informacije o vozilu u nastavku!

Tehničke karakteristike:
Model: Iveco Stralis AS440S46 T/P NP (CNG)
Godina proizvodnje: 2018
Prva registracija: 23. avgust 2018
Kilometraža: 542.800 km
Performanse motora: 338 kW (460 PS)
Menjač: automatski, 12 brzina
Retarder: da
Vozačka kabina: Active Space
Boja: Bela IC 194
Pogon: 4×2
Broj osovina: 2 2
Međuosovinsko rastojanje: 3 800 mm
Zadnji prepust: 1 047 mm