Ponovo kreće teretna trajektna linija Zadar-Ankona

Teretna trajektna linija iz Zadra za Ankonu, koja je obustavljena zbog epidemije korona virusa, ponovno će biti pokrenuta 26. aprila, prenosi Hrvatska radio-televizija (HRT).

Ovo ublažavanje mera rezultat je inicijative Hrvatske privredne komore (Hrvatske gospodarske komore – HGK) na osnovu predloga članica, u saradnji sa hrvatskim ministarstvom saobraćaja, kao i Jadrolinijom, saopštila je HGK. Kako navode, više od 30 drumskih prevoznika tražilo je povratak trajektne linije sa Italijom. 

Nedeljno na toj liniji prometuje oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija, a ona omogućava značajnu vremensku i finansijsku uštedu za mnoge prevoznike, budući da je čekanje na granici u takvoj vrsti teretnog prevoza kraće, te je manji broj prelaza i pojačanih graničnih kontrola, navodi HRT.

Uvođenje linije Zadar-Ankona za teretne prevoznike predloženo je kako bi im se olakšalo poslovanje, a moguće je da se uvedu i neke katamaranske linije, rekao je hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja infrastrukture Oleg Butković. To bi se, rekao je, uvelo uz mere socijalne distance i svega što epidemiolozi preporučuju, prenosi HRT. 

Foto: Pixabay.com/alimision (ilustracija)