Portugal priznao vozačke dozvole 21 zemlje

Portugal će dozvoliti vlasnicima vozačkih dozvola iz Brazila i dvadeset drugih zemalja da koriste svoja dokumenta tokom trajanja njihovog važenja. Promenu je premijer Portugala najavio ranije ovog meseca, a više detalja biće objavljeno u dogledno vreme, prenosi trans.info. 

Prema izveštajima medija u Portugalu, zemlje koje će imati koristi od ovog poteza su one koje su deo Zajednice zemalja portugalskog govornog područja (CPLP), kao i preostale zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje već nisu obuhvaćene ovom pogodnosti.

Ovo podrazumeva vlasnike dozvola iz Brazila, Angole, Zelenortskih ostrva, Gvineje Bisao, Ekvatorijalne Gvineje, Mozambika, Sao Tome i Prinsipa i Istočnog Timora, Australije, Kanade, Čilea, Kolumbije, Južne Koreje, Kostarike, Sjedinjenih Država, Izraela, Japana , Meksika, Novog Zelanda, Švajcarske i Turske.

Dosada, ovo pravo imali su samo vlasnici dozvola iz EU, EEA i UK.

Veruje se da je cilj ove mere da se smanji administrativno opterećenje portugalskih službenika u kancelarijama širom zemlje.

Više detalja tek treba da bude objavljeno, tako da još nije jasno da li postoje izuzeci za dozvole za teretna vozila. Ukoliko ih nema, promena zakona bi u izvesnoj meri mogla da olakša portuglaskim prevoznicima zapošljavanje vozača iz inostranstva za domaće prevoze,