(VIDEO) Posebni prsluci povećavaju sigurnost vozača kamiona

Scania je ove nedelje predstavila inteligentni C-me prsluk dizajniran za zaštitu vozača. Da li biste želeli takvu opremu?

Profesija vozača kamiona je jedna od najopasnijih profesija. Vozači kamiona svakog dana, osim same vožnje, imaju i mnoge dodatne zadatke, kao što je priprema vozila za putovanje. Scania tvrdi da bi ovi zadaci mogli da predstavljaju pretnju za kamiondžije – iz čega je nastala ideja o posebnom C-me prsluku.

C-me je za kompaniju Scania razvila švedska kompanija Light Flex i Imagimob. Predstavljen je pre zvanične premijere na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, koji je održan od 25. do 28. februara. Prsluk sadrži specijalne senzore koji detektuju kada vozač napusti kabinu. Prsluk se tada automatski uključuje i svetli.

Osim toga, tehnologija koja se koristi za uzradu prsluka beleži neaktivnost vozača nakon brzog, nevoljnog pokreta, npr. nakon pada. Ovo pokreće povezanu aplikaciju kako bi omogućio vozaču da pošalje tekstualno upozorenje na unapred postavljeni broj hitne službe, a istovremeno prenosi i GPS lokaciju.

Aplikacija Sense (dostupna samo za Android uređaje) takođe može da prikaže korisničke podatke kao što su status baterije, broj ulaska i izlaska iz kabine, kao i druge relevantne informacije. Povezan je sa vozačevim telefonom preko Bluetooth veze. Sa bežičnom vezom, prsluk može da ažurira svoj softver preko mreže.

Prsluk je reverzibilan sa jednom osvetljenom, upadljivom stranom, dok je druga neutralno sive boje.

Konačni testovi prsluka su još u toku. Očekuje se da će se pojaviti na tržištu u drugoj polovini ove godine. Prsluk će biti dostupan za kupovinu kod Scania trgovaca.

Izvor: Trans.info