Poslodavci traže hitno SNIŽAVANJE iznosa taksi za CPC obuke vozača

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja Srbijatransport Beograd uputilo je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agenciji za bezbednost saobraćaja zahtev za snižavanje parafiskalnih parafiskalnih nameta u procesima edukacije profesionalnih vozača u drumskom transportu.

Zahtevi koje je udruženje navelo su:

  • sniziti iznos takse za evidentiranje periodične obuke profesionalnih vozača sa sadašnjih 5.000 dinara na iznos koji ne sme biti veći od 1.000 dinara ili maksimalno u iznosu do 10 evra u dinarskoj protivvrednosti;
  • sniziti iznos takse za polaganje osnovne obuke profesionalnih vozača sa sadašnjih 15.000 dinara na iznos koji ne smeti biti veći od 5.000 dinara ili maksimalno u iznosu do 45 evra u dinarskoj protivvrednosti;
  • ne uvoditi nove takse i parafiskalne namete u oblasti edukacije profesionalnih vozača i zaposlenih u drumskom saobraćaju.

– Smatramo da je osnovna i periodična obuka zaposlenih u sektoru drumskog transporta od izuzetne važnosti za razvoj drumskog transporta, kvalitet usluga, bezbednost saobraćaja i unapređenje konkurentnosti. Uspostavljanje CPC sistema edukacije u Srbiji je uvelo dodatne, neprimereno visoke troškove za vozače i poslodavce u sektoru transporta. Smatramo da su sadašnje takse koje se plaćaju neprimereno visoke za uslugu koja se vrši prema privredi, te zahtevamo da se hitno izvrše korekcije u interesu unapređenja sistema edukacije i mogućnosti poslodavaca – navodi se u zahtevu Srbijatransporta.