Potpisan sporazum o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihai Grindeanu potpisali su sinoć u Temišvaru Sporazum između vlada dveju zemalja o izgradnji autoputa Beograd-Temišvar.

Nakon potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju detalja za povezivanje autoputa Beograd-Vatin (Srbija) i autoputa Temišvar-Moravica (Rumunija), ministar Momirović izjavio je da će izgradnjom ove saobraćajnice Beograd i Temišvar biti udaljeni samo sat vremena vožnje, te da je reč o koridoru strateški važnom za obe države.

I rumunski ministar Grindeanu istakao je veliki značaj ovog sporazuma i za Srbiju i za Rumuniju, podsetivši da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje, ali da tada rumunska strana ovaj projekat nije smatrala prioritetnim.

Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se rade studije izvodljivosti, koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi autoput, a reč je o evropskom finansiranju, naveo je on.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem autoputa Beograd-Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane autoputa Temišvar-Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na spoju dva autoputa, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dve države, dodaje se.