Potrebno skratiti vreme trajanja kontrole na granici Srbija-Mađarska

Istovremeno sa održavanjem pete zajedničke sednice Vlada Republike Srbije i Mađarske 15. aprila 2019. godine u Subotici, na graničnom prelazu Horgoš održan je sastanak visokih delegacija carinskih administracija dve zemlje.

Tokom zajedničke sednice dveju Vlada potpisana je, između ostalog, i Izjava o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske, koju su potpisali premijeri Srbije i Mađarske, Ana Brnabić i Viktor Orban, saopštila je Uprava carina.

U tom dokumentu se kaže da se strane slažu da je na zajedničkoj deonici granice koja je i šengenska granica potrebno skratiti vreme trajanja kontrole u drumskom saobraćaju. To podrazumeva uklanjanje nefizičkih barijera između dve zemlje, kroz proširenje graničnog prelaza Horgoš i efikasnije procedure na drumskim i železničkim graničnim prelazima između dve zemlje, jer je to važno zbog konkurentnosti Srbije i regiona.

Delegacije predvođene direktorima, Milošem Tomićem i Kristofom Peterom Bakaijem, su posebnu pažnju posvetile propusnoj moći srpsko-mađarskih graničnih prelaza, a naročito najvećima od njih – Horgošu i Kelebiji.

U razgovoru je konstatovano da je saradnja dve carinske administracije korektna, ali da prostora za njeno unapređenje ima, te da bi u tom pogledu mogla da se uspostavi brža razmena podataka u realnom vremenu što bi doprinelo efikasnosti obe službe.

Pošto je na srpskoj strani primećeno da često dolazi do zastoja, naročito teretnih vozila, usled pojačanih kontrola koje sprovode mađarski organi, Uprava carina Republike Srbije je predložila da se te kontrole sprovode u kraćem vremenskom periodu, da se ubrzaju ili, ukoliko je moguće, da se poveća broj traka na ulazu u Mađarsku.

Delegacija Uprave carina Srbije je objasnila mađarskim kolegama da se carinska služba vrlo često suočava sa nezadovoljstvom privrednika i prevoznika zbog višečasovnih čekanja na granici koja loše utiču na pozitivan privredni ambijent koji Srbija pokušava da kreira i stimuliše.

S obzirom na to da se prema pojedinim procenama opšti bilateralni odnosi Srbije i Mađarske nalaze na istorijskom maksimumu, što se to ogleda i u zajedničkim sednicama Vlada dve zemlje, očekuje se da ubrzo dođe do konkretnih pomaka kada je propusna moć granice u pitanju.

Pored zajedničkih napora na smanjenju gužvi na graničnim prelazima, značajna pažnja posvećena je i trenutnoj situaciji u razvoju infrastrukture na zajedničkim graničnim prelazima, sa posebnim osvrtom na prugu Budimpešta-Beograd koja je od strateške važnosti za inicijativu „Јedna zona, jedan put“, jer nova pruga može imati centralnu ulogu na zapadnom kraju Novog puta svile.

Obe strane su saglasne da tom projektu treba pružiti maksimalnu podršku, pojednostaviti procedure i ubrzati sve ostale aspekte neophodne da se revitalizuje ova deonica puta između dve zemlje i tako obezbedi strateški položaj za protok robe kineskih firmi koje će veliki deo robe namenjene Evropi iz pirejske luke razvoziti železnicom po kontinentu.

Plodan susret direktora dve carinske administracije za temu je imao i upoznavanje sa opremom za skeniranje na srpsko-mađarskoj granici u cilju bržeg i efikasnijeg pregleda kamiona i vozova, kao i druge teme iz oblasti kontrole primene carinskih propisa.

Foto: Uprava carina