Povrat inostranog PDV-a – Približava se krajnji rok za predaju zahteva

Da li znate da imate pravo povrata poreza na dodatu vrednost (PDV) plaćenog u inostranstvu? Ova mogućnost posebno je važna za transportne firme, jer se može refundirati porez plaćen za gorivo, putarinu, servis, popravke, šlep službu…

Iz kompanije Cash Back IMO poručuju da se približava krajnji rok za predaju zahteva za povrat inostranog PDV-a za troškove po fakturama iz čitave 2020. godine.

– U svim državama Zapadnog Balkana, kao i u većini država EU, krajnji rok za podnošenje zahteva po troškovima iz prošle godine je 30. jun 2021. Izuzetak su Belgija, Holandija i Rumunija, gde je 30. septembar određen kao krajnji rok – pojašnjavaju u toj kompaniji.

S obzirom na to da Cash Back IMO pruža i usluge povrata poreza iz Srbije za strana pravna lica, iz ove kompanije podsećaju da je krajnji rok za podnošenje zahteva kod Poreske uprave Srbije takođe 30. jun ove godine za sve troškove nastale u 2020.

– Ovo je važna informacija zato što Poreska uprava Srbije ne prima zahteve sukcesivno u toku tekuće godine, na primer kvartalno ili polugodišnje, nego isključivo u roku od 6 meseci po isteku tekuće godine – kažu u Cash Back IMO i napominju da kao zastupnici u postupcima povrata PDV-a sve zahteve moraju predati domicilnim poreskim upravama najkasnije do 30, juna, odnosno 30. septembra za Belgiju, Holandiju i Rumuniju.

– Da bismo ispoštovali taj rok, naši klijenti sva potrebna dokumenta moraju predati nama najkasnije do 5. juna 2021.

Inače, Cash Back IMO odnedavno vraća porez na dodatu vrednost i iz BiH.

Podeli na društvenim mrežama: