NAJČEŠĆI prekršaji u teretnom saobraćaju – Prekoračenje brzine i dalje „hronični problem“

Poslednja Truck&Bus akcija Evropske mreže saobraćajne policije pokazuje da je prebrza vožnja kamiona i dalje „hronični problem na evropskim autoputevima“, saopštio je ROADPOL. 

Tokom akcije izvršena je kontrola 187.308 kamiona, a otkriveni su sledeći prekršaji:

8.948 prekršaja prekoračenja brzine;
2.422 tehnička nedostatka na vozilima;
3.187 vozača koji nisu vezali sigurnosni pojas ili su prekršili druga bezbednosna pravila;
5.566 prekršaja u vezi sa radnim vremenom vozača;
4.398 prekršaja u oblasti korišćenja tahografa, uključujući 359 manipulacija tahografom;
– 146 vozača pod dejstvom alkohola;
– 22 vozača pod dejstvom droge;
– 1.319 vozila sa težinom većom od dozvoljene;
– 186 prekršaja u oblasti transporta opasne robe.

Iako je broj kršenja pravila u upotrebi tahografa bio manji od mnogih ostalih prekršaja, ROADPOL je i dalje zabrinut zbog rasta u tom segmentu. Komentarišući situaciju, sekretar Operativne grupe Evropske mreže saobraćajne policije Henk Jansen rekao je da poteškoće oko podešavanja tahografa, ili čak manipulisanje, poprimaju sve veći obim svake godine. Razlog za tu vrstu prekršaja mogao bi biti stalni konkurentski pritisak u ovoj industriji koja neprestano raste – ipak, iako finansijske koristi za prevoznike mogu biti velike, rizici po bezbednost na drumu su još veći.

Ukupna stopa otkrivenih prekršaja u teretnom transportu bila je 20,18%. Iz ROADPOL-a navode kako to pokazuje da su potrebne dalje mere.

– Sudari u kojima učestvuju teretna vozila obično imaju ozbiljne posledice za vozača, ali pre svega za ostale učesnike u saobraćaju. Glavni uzroke teških saobraćajnih nesreća: neadekvatna brzina, nedovoljno osiguranje tereta, umor vozača i tehnički nedstaci vozila, treba preduprediti proverama prometa robe – navode.

Pročitajte koje ROADPOL kontrole su planirane tokom leta!