Prevozio umetničke slike među polovnim nameštajem

Još jedan pokušaj krijumčarenja otkriven je ove sedmice u kombi vozilu – carinici u utorak, 27. jula, na prelazu Kelebija zaplenili umetničke slike, sakrivene među polovnim nameštajem.

Prekršaj je otkriven prilikom detaljne kontrole teretnog kombija mercedes benz sprinter austrijskih registarskih oznaka, kojim je iz Beča sam putovao 27-godišnji državljanin Srbije. Upitan da li ima nešto što podleže carinskoj kontroli, vozač je rekao da vozi polovan nameštaj i knjige.

Pregledom tovarnog dela, uz bočnu stranicu, ispod gomile kutija i polovnog nameštaja, pronađen je drveni sanduk za transport umetničkih dela, sa logotipom poznate berlinske kompanije koja se bavi ovom delatnošću.

Kada je sanduk otvoren, u njemu su pronađene tri umetničke slike nepoznatog autora. Reč je o tri ulja na platnu, od kojih su dva formata 100×150, a jedno 100x200cm.

Tek nakon stručne ekspertize biće poznato, da li se radi o originalnim delima, ko je autora i kolika je njihova vrednost.Pred nadležnim sudom pokrenut je prekršajni postupak protiv vozača kombija, do čijeg okončanja će umetničke slike biti zadržane

Izvor/foto: Uprava carina