Prevoznici iz Srpske najavili blokadu graničnih prelaza

Članovi Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske blokiraće narednih dana granične prelaze i carinske terminale u BiH na kojima će ostati do stavljanja van snage Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača i donošenja novog.

Predsednik Udruženja Nikola Grbić rekao je da je na jučerašnjem sastanku članova Udruženja, kojem su prisustvovali i prevoznici iz Federacije BiH, odlučeno da se blokiraju i putevi prema liniji razgraničenja između entiteta, te da će zaključci sa sastanka biti prosleđeni Narodnoj skupštini, Vladi i predsedniku Republike Srpske.

– Sutra očekujemo sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova od kojih ćemo tražiti odobrenje za blokadu – rekao je Grbić. On očekuje da će, po odobrenju zahteva, prevoznici na graničnim prelazima i carinskim terminalima biti u utorak, eventualno u sredu.

– Na graničnim prelazima i putevima ostavićemo prostor za putnički saobraćaj i autobuse, a za sav teretni saobraćaj ne – poručio je Grbić, prenose mediji u BiH.

Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport traži da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske, odnosno da se posredstvom ovog ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

Oni traže i da kamioni uđu u kapital firme, odnosno ukidanje depozita od 9.000 evra po jednom vozilu i po 5.000 evra za svako naredno. Za prevoznike je apsurdno i to da je u BiH za obuku vozača određena samo jedna škola koja se nalazi u Širokom Brijegu.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.